SEO tips om je website te verbeteren

Ben je op zoek naar SEO tips om je website te verbeteren? Dan heb je het juiste artikel gevonden. Er zijn namelijk talloze tips te geven die bijdragen aan een betere website. Wat is een betere website? In onze visie is dit en website die je gebruikers een optimale ervaring biedt en die over de juiste optimalisaties beschikt om goed te scoren in de zoekmachine. We lopen de belangrijkste tips met je door op een specifieke wijze. We beginnen van boven naar beneden. Dat wil zeggen: eerst komen de algemene, must have tips. Dit zijn vaak eenvoudige SEO tips om je website te verbeteren, de absolute basis. Zonder deze optimalisaties is een goede ranking bijna niet mogelijk. Vervolgens duiken we steeds meer de diepte in.

Tip 1: kijk naar de structuur van je website

Goede structuur website voor SEO

Voorbeeld van een goede navigatie structuur


Wanneer je op zoek bent naar SEO tips om je website te verbeteren, denk je misschien direct allerlei technische tips te vinden. Toch denken wij dat het verstandig is om eerst even rustig naar enkele andere elementen van je website te kijken. Voordat wij het gaan hebben over technische zaken en tekstuele optimalisaties, is het verstandig om eerst even de basis onder de loep te nemen.
Waarom kijken wij eerst naar de structuur van je website? De gebruikerservaring is uiteindelijk zeer belangrijk voor je prestaties in de zoekmachine. De zoekmachine heeft meer en meer geleerd om jouw website als een menselijke gebruiker te beoordelen. Vermoedt de zoekmachine dat jouw site niet optimaal is qua structuur en gebruiksvriendelijkheid, dan dien je dit eerst op te lossen voordat je gaat kijken naar andere optimalisaties.
Los daarvan is een goede structuur van je site ook belangrijk voor het crawlen van de zoekmachine. De zoekmachine moet goed zijn weg kunnen vinden door je site en begrijpen waar deze over gaat. Zowel in technische zin als qua gebruikerservaring is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

 • Gebruik een duidelijke titel
 • Gebruik een heldere menustructuur
 • Geef elke pagina een relevante, unieke titel
 • Gebruik unieke, logische en relevante urls (met gebruik van keywords)
 • Deel elke pagina in met behulp van goede koppen

Tip 2: kijk eerst naar je mobiele pagina

De tweede van onze SEO tips om je website te verbeteren, luidt: kijk eerst naar je mobiele pagina. Wat je ook van plan bent op SEO-gebied, ook als het gaat om de stappen die wij hierna gaan behandelen: je kunt niet scoren zonder goede mobiele pagina.
Enige tijd geleden heeft Google aangekondigd dat zij een mobile first strategie gaan hanteren. Dit betekent dat de zoekmachine eerst kijkt naar jouw mobiele site om de indexering van je pagina te bepalen. Dat is logisch, aangezien meer dan de helft van alle zoekopdrachten inmiddels afkomstig is van een mobiel apparaat.
Voordat je begint met verder optimaliseren, moet je dus eerst je mobiele site onder de loep nemen. Heeft jouw mobiele site een aparte url, dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te (laten) veranderen. Zorg voor een responsieve site: een website die zich automatisch aanpast aan de device waarmee deze bekeken wordt.
Er zijn belangrijke elementen om specifiek rekening mee te houden wanneer het aankomt op mobiele performance: zo moet tekst niet te klein zijn, moet je menu geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik en dienen knoppen en andere klikbare elementen genoeg ruimte te bevatten. Ook mogen er natuurlijk geen elementen buiten het beeld vallen.
Mobiele website pagina SEO

Tip 3: is je website snel genoeg

De laatste van de drie SEO tips om je website te verbeteren voordat we wat de diepte in gaan. Dit is een zeer belangrijke: is jouw website snel genoeg? Voor een goede indexering is het van cruciaal belang dat je website snel laadt. Er is nog wel eens wat verwarring over hoe dit geïnterpreteerd dient te worden. Gelukkig geeft Google zelf een antwoord.
Website snelheid voor SEO
Google wil dat jouw website binnen vijf seconden (gemeten vanaf een mobiele verbinding) helemaal geladen is. Het kan zo zijn dat jouw website op het oogt snel laadt, maar dat het langer dan vijf seconden duurt om op de achtergrond alle elementen van je site volledig te laden.
Wil jij zeker weten of je website snel genoeg is? Check dit dan met de mobiele laadtijd van “test my site with Google”. Zit je boven de maximale laadtijd, dan is dit iets dat je aan dient te pakken. Maak je geen zorgen: we geven later in dit artikel nog tips over hoe dat te doen. Je kunt zelf ook al belangrijke stappen zetten, door kritisch te kijken naar het gebruik van multimedia (video’s en afbeeldingen), plug-ins, animaties en andere extra’s van je site. Haal al het overbodige weg. Alles wat je toevoegt aan je pagina moet een doel dienen, functioneel zijn en zo licht mogelijk zijn in termen van bestandsgrootte.

Tip 4: zorgen voor de juiste technische basis

De meeste SEO tips om je website te verbeteren, kunnen wij bundelen in deze vierde tips. Het betreft namelijk de technische basis van je website. Wanneer mensen denken aan SEO, denken zij veelal aan teksten. Deze vormen zeker een onderdeel van goede optimalisatie, maar alles begint bij een goede technische basis. Zie het zo: een autocoureur kan nog zo goed zijn, zonder goede wagen zal hij nooit races winnen. Je website is in dit geval die goede wagen.
Welke zaken maken dan onderdeel uit van je goede technische basis? We stippen ze stap voor stap aan.

 • Een snelle en betrouwbare server (met snelle laadtijd en grote uptime)
 • Maak gebruik van actuele, moderne techniek en code
 • Houd code zo clean mogelijk
 • Zorg voor een zo licht mogelijke site, beperk verzwarende elementen tot een minimum
 • Zorg voor een goede structuur in je paginatitel, menunamen en URL
 • Zorg voor een goede meta description en meta title
 • Gebruik goede internet en externe links
 • Maak gebruik van GZIP om je site te comprimeren
 • Maak gebruik van caching om je laadtijd te verlagen
 • Koppel je site aan je social media accounts en schakel social sharing in
 • Maak gebruik van CDN’s
 • Minificeer javascript en CSS
 • Gebruik canonical URLS voor het plaatsen van content die niet van jou is
 • Gebruik HTTPS
 • Let op dat al je redirects kloppen
 • Zorg ervoor dat je website geen dode links heeft

Wil je nog meer SEO tips om je website te verbeteren? Lees dan verder, want we gaan nog kijken naar je teksten en geavanceerde manieren om te zorgen voor een betere indexering.

Tip 5: maak je teksten geschikt voor je gebruiker en de zoekmachine

Gebruiksvriendelijkheid en SEO
Wanneer je enkele jaren SEO tips om je website te verbeteren las, ging het vaak over teksten. Er werden harde regels gesteld, zoals een minimum aantal woorden en een bepaalde keyword density. Tegenwoordig is het niet meer zo rigide. Teksten dienen in de eerste plaats organisch te zijn, geschreven te zijn voor je bezoeker en te voorzien in een behoefte. Dat betekent niet dat er geen optimalisaties meer zijn die je in je teksten kunt doorvoeren. Hier komen de belangrijkste punten.

 • Maak altijd voldoende gebruik van H-tags: je paginatitel wordt een H1, belangrijke koppen een H2 en minder belangrijke koppen een H3.
 • Maak gebruik van de juiste keywords. Hiervoor kun je een keyword onderzoek doen. Ga niet overoptimaliseren door de keywords kunstmatig vaak in de tekst te verwerken. Hier zul je eerder voor worden gestraft dan beloond.
 • Zorg ervoor dat je keywords terugkomen in de titel en in een of hooguit enkele koppen

Vergeet nooit: je schrijft je teksten voor de bezoeker, niet voor de zoekmachine. Houd teksten dus begrijpelijk, goed leesbaar en beantwoord altijd vragen die je bezoekers mogelijk kunnen hebben. Teksten moeten waarde hebben. Pas je daarnaast de bovenstaande SEO tips toe en biedt je website een goede technische basis, dan maak je kans op een goede positie in de zoekmachine.
Een andere reden om te zorgen voor ontzettende goede content, zowel in tekst als met afbeeldingen of video, is Google’s “RankBrain”. Dit algoritme houdt in de gaten wat bezoekers doen op je pagina. Ziet RankBrain dat mensen die jouw site bezoeken over het algemeen weer snel de site verlaten, dan zal Google je straffen omdat je kennelijk niet voldoet aan de verwachtingen van de bezoekers. Blijven bezoekers echter lang hangen en bekijken ze veel pagina’s op je site, dan kun je spreekwoordelijke bonuspunten verwachten.

Geavanceerde tips om echt de puntjes op de “i” te zetten

Met de SEO tips om je website te verbeteren die we je zojuist gegeven hebben, zul je een perfecte basis leggen voor een zeer goede indexering. Er zijn echter nog tal van andere zaken die je kunt optimaliseren om nog beter vindbaar te worden en een toppositie in de zoekresultaten te pakken.
Denk bijvoorbeeld eens aan je “off platform seo”. Dit is iets dat zeker voor sites die producten verkopen zeer waardevol kan zijn. Verkoop je producten, dan is het niet zo zeer belangrijk dat je op je eigen website vindbaar bent: je wilt immers dat mensen je producten gaan kopen. Bied producten daarom te koop aan op grote verkoopsites als Amazon en Bol.com. Deze sites hebben een enorme autoriteit. Zorg dat je de “regels” om producten aan te bieden goed kent, zodat je dus ook op die websites goed gevonden kunt worden.
Wil je echt scoren met je SEO, dan is het belangrijk om in te blijven spelen op nieuwe ontwikkelingen. Denk aan zoekopdrachten met smart devices, bijvoorbeeld. Zoekopdrachten worden hier wezenlijk anders gegeven. Er wordt veel minder gebruikgemaakt van enkele zoekwoorden of beknopte termen, maar er wordt vaak in volzinnen gesproken. Hiermee kun je rekening houden in je teksten.
Antwoord geven op vragen, is iets dat je veel bonuspunten op kan leveren. Doe je dit op een gestructureerde manier, bijvoorbeeld door in je tekst een vraag te stellen en direct een antwoord te geven, dan kan Google jouw antwoord als featured snippet opnemen (het korte antwoord dat je soms ziet boven de normale zoekresultaten).
Gebruikerservaringen tellen zeer zwaar voor Google. Zorg er dus voor dat mensen, op je eigen site, maar liever nog in Google (dit schakel je in bij “Google mijn bedrijf”) en op onafhankelijke review platforms beoordelingen achter kunnen laten. Goede beoordelingen geven je autoriteit.
Een opkomend fenomeen is structured data. Google wil steeds beter begrijpen wat de content en context van je pagina zijn. Jij kunt helpen om Google de juiste verbanden te laten leggen, zodat je op nog veel meer en betere manieren gevonden kunt worden. Daarom vind je structured data steeds meer terug in de diverse SEO tips om je website te verbeteren. Via Schema.org kun je op een voorgedefinieerde manier code aan je pagina’s toevoegen die Google op een nieuwe manier vertelt wat er op je pagina te vinden is.
Semantic search
Het bovenstaande kun je scharen onder “semantic search”. Semantic search is de nieuwe manier waarop Google kijkt naar websites en pagina’s. Het doel is om te transformeren van een zoekmachine naar een antwoordmachine. Daarom is het van groot belang om hierop in te spelen. Google wil zo veel mogelijk context leren kennen en doet dit door middel van “entiteiten”.
Wat zijn entiteiten? Dingen. Alles soorten. Zolang iets unieke eigenschappen heeft en herkenbaar is als zijnde iets met die bepaalde eigenschappen, is het een entiteit. Een entiteit kan dus een persoon zijn, maar ook een object, een kleur of zelfs een idee of gedachte. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar eigenlijk komt het erop neer dat Google wil leren om alles te zien en te interpreteren zoals een mens dat doet.
Door goed op semantic search in te spelen, ontstaan er veel meer manieren om jouw website te presenteren in zoekresultaten. Denk aan extra visuele opties, snippets, antwoorden op vragen en andere suggesties, maar ook zaken als live informatie, live streams, voorraden en nog veel meer.

En tot slot

Tot slot nog echt even een gouden, oude tip: zorg voor voldoende vernieuwing. Houd je website altijd up to date en blijf zoeken naar manieren om nieuwe, unieke content toe te voegen. Een levendige pagina scoort veel beter dan een “dode”.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen