Dat bepaalde zaken, zoals de snelheid van je website bepalender zijn voor je seo prestaties dan andere, zal voor de meeste mensen geen geheim meer zijn. Echter, de afgelopen jaren zijn er wat dingen veranderd. Inmiddels is de snelheid van je website cruciaal voor je seo. We kunnen eigenlijk wel stellen dat je zonder snelle website kansloos bent voor een echt goede positie in de zoekresultaten. Hoe deze verandering tot stand is gekomen? Het heeft alles te maken met het gedrag van de gebruiker.
Hoe gebruikersgedrag de impact van de snelheid van je website op je seo bepaalt
Google heeft zelfs aangegeven dat het sterk kijkt naar hoe gebruikers websites ervaren en gebruiken om de positie in zoekresultaten te bepalen. Eén van de gevolgen hiervan, is dat Google is overgestapt op een “mobiel first strategy”. Bij het bepalen van rankings, kijkt Google eerste naar de mobiele website. Vanaf dat moment is de snelheid van je website nog belangrijker geworden voor je seo.
Op een snelle breedbandverbinding laden de meeste websites wel snel genoeg. Ook op een modern 4G netwerk zal dit het geval zijn. Echter: Google hanteert grotendeels een wereldwijde strategie en wereldwijd hebben nog lang niet alle mensen een snelle (mobiele) internetverbinding. De laadtijd van je site wordt dus getest aan de hand van een minder snelle verbinding dan je gewend bent, en dat kan consequenties hebben.
Waarom vindt Google de laadtijd zo belangrijk? Daar hoef je niet ver voor te graven: een lange laadtijd zorgt ervoor dat mensen afhaken en je site niet bekijken. Dat is exact wat Google niet wil. En dus wordt er voorrang gegeven aan pagina’s die wel snel laden.
Hoe kan ik mijn website sneller maken?
Er zijn tal van zaken die je website sneller kunnen maken. De eerste stap is om kritisch te kijken naar de content op je website (en de gebruikte techniek). Wat moet er allemaal geladen worden? Is het mogelijk om overbodige plug-ins of scripts uit te schakelen? Kun je foto’s verwijderen of comprimeren? Dergelijke acties maken je site een stuk minder zwaar om te laden.
Het is raadzaam om caching en minificatie van je scripts in te schakelen. Met caching creëer je kopieën van pagina’s die sneller kunnen worden geladen en minificatie zorgt voor verdere compressie/verkleining van bestanden.
Google geeft zelf een richtlijn op van 5 seconden voor het laden van je pagina. Blijf je onder deze vijf seconden, dan zit je safe. Let wel: het gaat om het volledig laden van je website. Het kan zo zijn dat je deze al ruim binnen de vijf seconden ziet, maar dat op de achtergrond nog niet alle elementen zijn ingeladen.