SEO voor beginners

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Als je qua seo nog op beginnersniveau staat, dan kan het best wel lastig zijn om een goede start te maken en te zorgen voor een site die goed geoptimaliseerd is om te scoren in de zoekmachine. Maar dit is wel wat je wilt. De eenvoudigste manier om dit te realiseren, is door een beroep te doen op de kennis, kunde en ervaring van een seo specialist of seo bureau. Dit kost echter geld, en wat nu als je dit niet hebt? Wees gerust: ook als leek of beginner kun je echt wel een goede start maken met seo.
Wij geven je graag tips waarmee je die goede start maakt. Dit zijn wat ons betreft de beste seo tips voor beginners. Volg deze tips op en je zult merken dat seo helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Natuurlijk: van een schaal van 0 tot 100% is die laatste 10% verschrikkelijk lastig. Met de juiste eerste stappen, kom je echter al snel op 75%.

Tip 1: zorg voor een solide fundament

Een huis is zo sterk als zijn fundering. Je kunt nog zo’n prachtig huis bouwen, als de fundering niet in orde is, is je huist bij de eerste de beste storm gelijk in de problemen. Zo is het ook met je seo. De belangrijkste van al onze seo tips voor beginners is dan ook: zorg voor een solide fundament. Gaat het hier al fout, dan zul je nooit het maximale uit het potentieel kunnen halen.
Wat bedoelen wij dan met een solide fundament? In dit geval letterlijk de middelen waarmee je website wordt gebouwd. Er zijn dan twee zaken waar je aan moet denken: je host en je CMS (content management systeem). Je host is belangrijk omdat deze de zorg draagt voor twee cruciale factoren voor je seo: de uptime/stabiliteit en de snelheid van je site. Downtime en een trage site zijn funest voor je seo, dus wees er zeker van dat je hier de juiste keuze maakt. Kies voor een betrouwbare, gerenommeerde host. Lees reviews en raadpleeg mensen die hier verstand van hebben.
Wat betreft je CMS: je hoeft natuurlijk geen CMS te gebruiken. Het is echter wel raadzaam om dit te doen, zeker als je een leek bent. Het bekendste CMS is WordPress. Met WordPress leg je een solide fundament voor je seo, want dit CMS is helemaal gemaakt met seo in gedachten. “Out of the box” is het in de basis al eenvoudig, licht en snel. Dit is een goede keuze voor elke beginner, maar juist wanneer je meer gevorderd raakt op het gebied van seo, biedt dit platform je verregaande opties om te optimaliseren.

Tip 2: begin niet voor je een plan hebt

Je bent misschien enthousiast en kunt niet wachten om te beginnen. Start echter nooit zonder plan. Heb je al een website, ga dan niet lukraak sleutelen, maar bedenk je eerst wat je doelen zijn en hoe je jouw website daarnaar kunt inrichten. Een handige checklist om voor jezelf na te lopen:

 • Wat is het onderwerp van mijn site?
 • Welke sub onderwerpen verdienen een eigen pagina?
 • Wat is het doel van mijn site en hoe stuur ik bezoekers hier op aan?
 • Wat is mijn stijl en tone of voice?
 • Wat is mijn visuele identiteit

Schrijf zo veel mogelijk voor jezelf uit. Hoe meer houvast jij jezelf verschaft, hoe beter je website zal worden. Waarom staat dit advies in ons overzicht met de beste seo tips voor beginners? Dit lijkt in eerst instantie helemaal niets met seo te maken te hebben, maar niets is minder waar. Goede seo draait namelijk om het creëren van een goede ervaring voor bezoekers.

Tip 3: maak serieus werk van je teksten

In de eerste tip hebben wij het gehad over de technische basis van seo. Goede seo kent echter twee onderliggende componenten: een technisch component (de techniek van je website) en de content (je teksten, foto’s enzovoort). Deze twee gaan hand in hand en hebben elkaar nodig om goed te kunnen scoren. Je teksten kunnen nog zo goed zijn; als de techniek van je site niet seo-proof is, zullen ze nooit goed gevonden worden. Andersom geldt ook: je kunt een perfecte technische basis hebben, maar als je hier niet de juiste dingen mee doet, ga je geen relevante bezoekers trekken. Waar moet je op letten met teksten bij het maken van je site? Dit zijn de belangrijkste zaken:

 • Geef elk onderwerp een eigen pagina
 • Hanteer een logische titel: verwerk het hoofdonderwerp hierin
 • Schrijf begrijpelijk en richt je op je bezoeker, niet op de zoekmachine
 • Zorg dat je het onderwerp duidelijk terug laat komen met de juiste keywords (onderzoek de juiste keywords per onderwerp met Google’s zoekwoorden hulpprogramma)
 • Maak gebruik van tussenkopjes (met relevante onderwerpen)
 • Zorg ervoor dat je site altijd geschikt is voor mobiel gebruik
 • Geef elke pagina een goede meta description (de beschrijving die bezoekers in de zoekmachine zien)
 • Plaats alleen afbeeldingen waar noodzakelijk en maak ze niet te groot

Tip 4: maak direct gebruik van Google Analytics

Google analytics
Is je site live? Dan is het eerste wat je moet doen, Google Analytics koppelen aan je site. De voorgaande seo tips voor beginners waren allemaal gericht op het maken van een goede start. Google Analytics zorgt ervoor dat je die goede start ook kunt meten en hier een vervolg aan kunt geven.
Google Analytics levert je een schat aan informatie op. Je kunt talloze belangrijke statistieken van je website bijhouden. Hoeveel bezoekers krijg je? Waar komen ze vandaan? Hoe vinden ze je? Welke pagina’s bekijken zij? Hoe lang blijven ze op de site? Dit is nog slechts de basis. Goede seo bedrijven, is simpelweg niet mogelijk zonder Analytics, omdat je moet weten waar je jouw acties en strategie op baseert.

Tip 5: werk aan je bekendheid

Even tijd voor wat reflectie. Als je de stappen 1 tot en met 4 hebt doorlopen, staat er als het goed is een technisch goede site, met de juiste teksten waarvan je de resultaten kunt meten. Dan ben je er al voor een heel groot gedeelte. Echter: bezoek komt niet zomaar. Je zult moeten werken aan de naamsbekendheid van je site. Het verwerven van een goede ranking in de zoekmachine kan zeer lang duren, maar er zijn dingen die jij kunt doen om dit in een stroomversnelling te krijgen.
Twee zaken waar je absoluut aan moet denken? Social media en linkbuidling. Met social media zorg je automatisch voor en sterkere autoriteit op het web. Je site/bedrijf wordt extra zichtbaar en vindbaar en je hebt de mogelijkheid om content op krachtige platforms te verspreiden om zo beter gevonden te worden. Linkbuidling kan nog een grotere impact hebben. Linkbuilding wil zeggen: het vergaren van backlinks, andere websites die naar jou toe linken. Vroeger was dit dé manier om snel hoog te scoren in de zoekmachine. Hoe meer links, hoe beter je scoorde. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Het is belangrijk om kwalitatieve links te vergaren: links van sites die relevant zijn voor de jouwe. Zoek verbinding met sites die een raakvlak met die van jou hebben. De kans is klein dat zij zomaar een link willen plaatsen, maar misschien kun jij iets waardevols bijdragen en in ruil daarvoor een link naar jouw site krijgen.

Tip 6: een gratis Google bedrijfspagina

Google bedrijfspagina
Net zoals Google Analytics verplichte kost is, is je Google Mijn Bedrijf pagina dit ook. Dit is geheel gratis. Je kunt snel en eenvoudig een bedrijfsaccount aanmaken waarop je cruciale info over je bedrijf en website kwijt kunt. Deze informatie kan door Google worden getoond bij relevante zoekopdrachten. Neem je tijd om alles zorgvuldig in te vullen. Je zult hiervan profiteren, onder andere met vindbaarheid via Google Maps en dankzij extra informatie die Google kan tonen in de zoekresultaten (zoals je openingstijden, adres en contactgegevens).

Tip 7: verzamel reviews

Dit is de laatste van onze seo tips voor beginners. Hiermee komen we al in iets meer gevorderd vaarwater. Een goede referentie blijft de meest krachtige en overtuigende manier om autoriteit op te bouwen. Dat geldt ook op het gebied van seo. Probeer direct reviews te verzamelen van klanten. Laat hen hun ervaringen over jouw diensten/producten delen. Dit kan via je Google Mijn Bedrijf pagina. Google kan dan direct jouw waardering laten zien in de zoekresultaten. Dit is niet alleen goed voor je seo, maar ook voor je profilering (mits de reviews positief zijn, uiteraard). Er zijn tal van externe review platforms waarvoor jij je kunt aanmelden. Doe er je voordeel mee.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online