Denk aan seo bij het maken van een nieuwe website

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Ga je een nieuwe website maken? Denk dan altijd aan je seo. Een nieuwe website betekent een belangrijke kans om alles vanaf het begin goed te doen. Direct seo goed aanpakken, levert je niet alleen veel sneller resultaat op, maar scheelt je ook een hoop kopzorgen in de toekomst. Ja: seo op de juiste manier implementeren, kan best een flinke klus zijn. Echter: dit is een investering waar je van blijft profiteren.
Seo is geen eenmalig iets. Wie goed seo wil bedrijven, zal moeten blijven optimaliseren. Een goede start helpt je echter een heel eind op weg en maakt het optimaliseren een stuk makkelijker. Denk dan aan seo, direct vanaf het begin. Het is veel eenvoudiger om direct een goede start te maken, dan een website aan te moeten passen die al langere tijd draait met een slechte (of geen) seo-strategie.

Het begint met de keuze voor een platform

Nog voordat je begint met het bouwen van je website, begin je al met denken aan je seo. De keuze voor het platform (het CMS) waarop je jouw website wilt gaan bouwen, kan bepalend zijn voor je prestaties op het gebied van seo.
Ervaren programmeurs kunnen zelf een CMS bouwen en zorgen voor een website die helemaal stand alone draait, zonder CMS van een derde partij. De vraag is tegenwoordig of je dat nog moet willen. Er zijn zulke goede (gratis) platforms waarop je jouw website kunt bouwen, dat je vaak wel erg goede argumenten moet hebben om hier geen gebruik van te maken.
Het voordeel van het juiste CMS is dat er daarbij aan seo is gedacht. Wie een website wil maken, kan bijvoorbeeld gebruikmaken van WordPress, Wix of een van de talloze hosts die zelf een CMS aanbieden. Met name WordPress is al jaren zeer populair. Dat is niet verwonderlijk, want WordPress denkt absoluut aan seo.
Het juiste content management system zorgt ervoor dat je een seo-vriendelijke website kunt bouwen. De basis moet in orde zijn, maar daarnaast kun je vaak door middel van extra’s, hulpprogramma’s, tutorials en plug-ins je optimalisatie verder versterken.

Ik denk aan seo…. Maar waar moet ik aan denken?

Wat zijn nu de zaken waar je aan moet denken op het gebied van seo wanneer je begint met een nieuwe website. Een goede technische basis is de belangrijkste vereiste. Je kunt nog je best doen om te optimaliseren; wanneer je website geen goede basis biedt, zul je nooit goede resultaten halen.
Een van de cruciale factoren is snelheid. Waar ga jij jouw website hosten? De keuze voor de host zal een grote impact hebben op de prestaties van je site. Laadt jouw website te langzaam (langer dan 5 seconden laadtijd beschouwen wij, net als Google, als te langzaam), dan wordt goed scoren met seo behoorlijk lastig. Een snel ladende site is namelijk een bepalende factor.
Hetzelfde geldt voor een website die geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Ga je een nieuwe website maken en denk je aan seo, zorg dan voor een responsive website. Een responsive website past zich automatisch aan aan de device waarop deze bekeken wordt. Iemand die jouw website op een smartphone bekijkt, krijgt een voor een smartphone geoptimaliseerde site te zien.
Hoe belangrijk is een voor mobiel geoptimaliseerde website? Zonder overdrijven: cruciaal. Google is onlangs overgestapt op een “mobile first strategy”. Dit betekent dat Google als eerste kijkt naar je mobiele website bij het bepalen van je ranking. Zonder goede mobiele site, ben je dus zo goed als kansloos.
Snelheid en mobielvriendelijk zijn dus bepalend. Overige zaken waar je rekening mee kunt houden voor een snelle, mobielvriendelijke en kwalitatieve site:

  • Schakel caching en minificatie in voor een snel ladende site
  • Geef elke pagina een unieke, logische URL
  • Maak gebruik van goede meta descriptions
  • Optimaliseer je afbeeldingen (verkleinen en comprimeren)
  • Voorzie afbeeldingen van metadata

De invulling van je website

Je denkt aan seo en zorgt dus voor een technisch goede website. Daarmee heb je een belangrijke start gemaakt die je een solide basis geeft voor een succesvolle seo-strategie. Nu wordt het echter tijd om concrete invulling aan je site te gaan geven. Je teksten vormen eveneens een cruciaal punt voor succesvolle seo. Wij zeggen altijd zo: om een race te winnen, heb je een snelle auto en een goede coureur nodig. Je technisch geoptimaliseerde website is je snelle auto, je teksten zijn je goede coureur.

Hoe kun je jouw teksten optimaliseren?

Als je denkt aan seo, dan denk je natuurlijk ook aan de optimale manier om je teksten in te zetten. Er valt heel wat te optimaliseren, maar vergeet nooit: je schrijft je teksten voor je doelgroep. Voor mensen dus, niet voor de zoekmachine.
Uiteraard ga jij je best doen om je teksten zo goed mogelijk te laten zijn voor Google, maar verlies nooit je doel uit het oog: je wilt mensen in hun behoeften voorzien en hen aansporen tot conversie. Dat lukt alleen door je op je doelgroep te richten.
Voordat je jouw teksten gaat schrijven, is het raadzaam om een keyword onderzoek te doen. Leer je doelgroep kennen en achterhaal waar zij op zoeken. Maak een match in je teksten tussen waar je doelgroep naar zoekt en naar de producten en/of diensten die jij levert die hierop aansluiten.
Je klant heeft een vraag of een behoefte: jij hebt het antwoord hierop. Verwerk belangrijke keywords op de juiste manier in je teksten (ga vooral niet overboord; een hoge keyword density is al lang geen vereiste meer). Denk daarbij niet alleen aan shorttail keywords maar ook aan longtail keywords. Deze zijn zeer belangrijk om gericht bezoekers aan te trekken en spelen een belangrijke rol in voice search; een opkomende manier van zoeken die in de toekomst alleen nog maar belangrijker gaat worden.

Check voor livegang

Check voor livegang hoe het gesteld is met je seo. Hier zijn tal van hulprogramma’s voor te vinden. SEO site checkup is bijvoorbeeld een goede tool, maar houd er rekening mee dat deze tools (en de meeste goede andere) wel betaald zijn.
 

 

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online