Heeft Google Adwords effect op resultaten binnen SEO?

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Wie hoger wil scoren in Google, kan starten met SEO en/of SEA. Bij SEO voert u bepaalde wijzigingen door in uw site om hoger te scoren in de organische resultaten bij SEA betaalt u voor advertenties in Google. Het zijn twee hele andere dingen, maar hebben SEO en SEA wel iets met elkaar te maken? Wat velen niet weten, is dat SEA een indirecte invloed heeft op uw zoekresultaten binnen SEO. Meer hierover, leest u op deze pagina.
Wat is seo en sea

SEO en SEA: een korte introductie

SEO wordt ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. In het kader van zoekmachineoptimalisatie past u uw website aan, zodat deze beter wordt geïndexeerd in Google. Het resultaat: uw website komt hoger in de voor u relevante zoekresultaten van Google terecht. SEA wordt ook wel Search Engine Advertising genoemd. Dit betreft het adverteren in Google. Start u met een SEA campagne, dan wordt uw website als advertentie boven de organische zoekresultaten van Google getoond. SEA is dus iets heel anders dan SEO.

SEO en SEA combineren

U kunt ervoor kiezen enkel SEO in te zetten of alleen in Google te adverteren met uw website (SEA), maar het is ook mogelijk deze twee strategieën met elkaar te combineren. In dit geval past u uw website niet alleen aan om hoger te scoren in Google, maar plaatst u bovendien advertenties in Google op de voor u relevante zoektermen. Het is niet noodzakelijk, maar het kan wel een keuze zijn.

De invloed van SEA op SEO

Het is belangrijk om te weten dat SEA geen directe invloed heeft op SEO. Plaatst u advertenties in Google, dan is het niet zo dat uw organische zoekresultaten ook hoger in Google komen. SEO staat simpelweg los van SEA.
Wel heeft het adverteren in Google een indirecte invloed op uw SEO campagne. Zo levert SEA niet alleen een hogere naamsbekendheid op, maar ook meer autoriteit. Uw site staat namelijk regelmatig nog boven de organische zoekresultaten, waar alle internetgebruikers uw website kunnen zien.
Daarnaast profiteert u met SEA van een hogere CTR, ook wel de Click Trough Rate genoemd. Heeft u een hogere naamsbekendheid, meer autoriteit en een hogere CTR, dan kan Google u op de lange termijn belonen met een hogere indexering van uw organische zoekresultaten. Dit is geen garantie, maar het is zeker mogelijk. Websites van bekende bedrijven, met een goed imago en een hoge CTR, worden over het algemeen namelijk beter beoordeeld door Google en dus hoger geplaatst in de zoekresultaten.

Conclusie

SEA heeft geen directe invloed op SEO. Het is niet zo dat als u in Google gaat adverteren, uw organische zoekresultaten ook ineens hoger in de zoekmachine komen. Wel heeft SEA een indirecte invloed op SEO. Dit heeft te maken met de naamsbekendheid, de autoriteit en de hoge CTR rate die bij SEA komen kijken. Met een beetje geluk, krijgt u door deze factoren een betere indexering van Google en dus een hogere positie in de zoekresultaten. Dit is absoluut geen garantie, maar het kan u zeker helpen bij SEO.
Heeft u hulp nodig met het opzetten van een SEA campagne of het optimaliseren van uw website voor SEO? Neem dan contact op met Intelligent Online. Wij kunnen uw SEA campagne inrichten en opstarten, maar houden ons ook al jaren bezig met SEO.

Links:

Wat is beter: Facebook Advertising of Google Adwords?
Adwords trends 2018
Hoger in Google? Zorg dan voor een hoge pagespeed
LinkedIn voor B2B marketing
7 verschillen tussen Facebook Lead Ads en LinkedIn Lead Ads
5 redenen waarom LinkedIn Advertising werkt
Tips om leads te verzamelen met LinkedIn
Helpen likes op Facebook uw business vooruit?
De beste tips voor een succesvolle Facebook Advertising campagne
Wilt u specifieke doelgroepen bereiken? Probeer Facebook Advertising
Hoe zet u Facebook het beste in voor acquisitie?
Hoe kunt u nog relevanter adverteren binnen Google
De belangrijkste recente updates in Google Adwords
Aspecten die elk bedrijf over Google Adwords zou moeten weten
Praktische Google Adwords tips voor B2B ondernemers

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online