De websitebeveiliging en SEO: zo beïnvloeden ze elkaar
Jouw website is dé plek waar je de doelgroep voorziet van informatie. Het is ook een plek die kwetsbaar is. Criminelen zijn namelijk voortdurend op zoek naar websites die ze kunnen hacken. Binnen de website is er immers veel informatie te vinden over bijvoorbeeld klanten, maar ook het bedrijf. Je moet daarom een goede beveiliging toepassen bij jouw website. Daarnaast heeft het ook invloed op SEO en de positie die je binnen een zoekmachine krijgt. Maar hoe beïnvloeden deze elkaar? En hoe zorg je voor een goede beveiliging? Ontdek hier wat je er allemaal over moet weten.
Waarom de website beveiligen?
Het is belangrijk dat jouw website beveiligd is. Je moet er immers voor zorgen dat zowel het bedrijf als de bezoekers risico’s lopen. Er zijn voortdurend hackers die het voorzien hebben op de informatie die via websites te achterhalen is. Door verschillende beveiligingslagen toe te passen op jouw website zorg je er dus voor dat jouw website niet snel in handen valt van criminelen en je de informatie ook in eigen handen kan houden. Daarnaast is een beveiligde website ook voordelig voor jouw bedrijf. Als bezoekers zich veilig voelen, zijn ze ook sneller geneigd om de aankopen bij jou te doen in plaats van bij jouw concurrenten.
Manieren voor een goede websitebeveiliging
Er zijn een groot aantal manieren waarop je de websitebeveiliging toe kan passen. Doordat het een grote invloed heeft op de SEO-prestaties, moet je bekijken welke manieren het beste bij je passen. Hieronder staan een aantal van de beste beveiligingsmogelijkheden voor jou op een rij.
Een SSL-certificaat
Een SSL-certificaat is het eerste waar je aan kan denken bij het beveiligen van de website. Het is een certificaat die alle informatie die via de website verstuurd wordt, versleutelt. Als je jouw bezoekers de mogelijkheid biedt om een aanvraag- of reactieformulier in te vullen, wil je voorkomen dat de informatie in handen van criminelen valt. De https verbinding zorgt voor de versleuteling en het is onmogelijk om de informatie te achterhalen. Als ontvanger krijg je wel alle informatie te zien die is verstuurd. Google heeft deze versleuteling ook als eis gesteld om hoger in de zoekmachine te komen, dus het kan jou ook helpen om zoekresultaten in Google te verbeteren.
Https toepassen
Een SSL-certificaat hoef je niet alleen toe te passen op de formulieren. Je kan ook jouw volledige website voorzien van deze versleuteling. In dit geval zien bezoekers een slotje voor de domeinnaam staan. In sommige gevallen is de adresbalk groen gekleurd. Hierbij zijn niet alleen de gegevens versleuteld die een bezoeker verstuurd via de formulieren, maar kan een hacker ook niet achterhalen welke stappen een bezoeker heeft doorlopen. Ook dit kan helpen om bovenaan in Google te verschijnen.
Redirecten
Zonder verleutelde website is er geen goede beveiliging. Echter zijn er ook manieren om voldoende beveiliging toe te passen zonder dat je hiervoor een https hoeft toe te passen. In dit geval kan je kijken naar redirecten. Een redirect instellen is een extra laag, die helpt om het verkeer naar een beveiligde verbinding te leiden. Een SEO bedrijf of hostingpartij kan jou helpen om deze doorverwijzing in te stellen, zodat bezoekers automatisch doorgestuurd worden naar de beveiligde omgeving en je zelf ook een betere werking van de website krijgt.
Alle formulieren beveiligen
Het is ook belangrijk dat je alle formulieren op de website beveiligt. De formulieren zijn namelijk niet alleen bedoeld om de informatie van bezoekers te verkrijgen, maar kunnen ook spam uitzenden naar de bezoekers. Zogenoemde webrobots kunnen deze spam versturen doordat alles geautomatiseerd is. Er zijn bots die goed zijn voor jouw website, zoals Googlebot, maar ook bots die persoonsgegevens proberen te stelen van bezoekers. Voor het beveiligen van de formulieren kan je bijvoorbeeld een CAPTCHA instellen. Hiermee kan je controleren of de formulieren door mensen is verstuurd of dat een robot deze heeft aangeklikt. Deze CAPTCHA’s komen in een groot aantal varianten, waardoor er altijd wel een mogelijkheid is voor jouw bedrijf.
Jouw CMS up-to-date houden
Hoewel de website te allen tijde goed beveiligd moet zijn, moet je ook goed kijken naar het systeem waarop deze draait. De CMS moet te allen tijde up-to-date blijven. Zo mag jouw website niet sterk verouderd zijn, omdat deze dan niet meer aan de beveiligingseisen voldoet. Ook kunnen er fouten in de HTML plaatsvinden. Door ervoor te zorgen dat de CMS en de bijbehorende plug-ins regelmatig te updaten of een hostingpartij de update uit te laten voeren, voorkom je dat jouw website kwetsbaar is en je problemen ondervindt tijdens het gebruik.
De beïnvloeding van beveiliging op SEO
Het beveiligen van de website heeft grote voordelen op het gebied van SEO. Je wilt er immers voor zorgen dat jouw website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komt. Een zoekmachine specialist kan jou precies laten zien wat de veranderingen zijn en welke resultaten je kan verwachten. Als bezoekers zich veiliger voelen op de website, zijn deze bijvoorbeeld ook sneller geneigd om bij jou de aankoop te doen. Daarbij hecht de zoekmachine veel waarde aan de versleutelde verbindingen, waardoor je ook een hogere positie krijgt. De verbeterde gebruikservaring dankzij de beveiliging is een andere factor waar zoekmachines rekening mee houden. Ook dan kan je hoog in Google komen en behaal je betere resultaten.
De beveiliging controleren met Google Search Controle
Als jouw website niet de juiste beveiliging heeft, kan dit direct grote gevolgen hebben voor de SEO. Een zoekmachine als Google haalt jouw website bijvoorbeeld volledig uit de resultaten als er veel gevaren zijn voor bezoekers. Je moet daarom voortdurend controleren of de beveiliging nog aan alle eisen voldoet. Hiervoor kan je Google Search Controle gebruiken. Deze tool laat jou zien welke pagina’s naar behoren werken en hoe deze in de zoekmachines verschijnen. Ook laat de tool direct zien als Google problemen heeft ontdekt met de website.
Er zijn verschillende meldingen die je binnen Google Search Controle kan terugvinden. Zo zijn er verschillende soorten malware infecties, hacking types waar je mee te maken krijgt of phishing. Het is goed om te weten te komen wat alle meldingen inhouden, zodat je ook direct de juiste stappen kan ondernemen. Als blijkt dat jouw website gehackt is, moet je bijvoorbeeld contact opnemen met de hostingpartij. Deze partij heeft vaak een backup beschikbaar van de website waarop geen malware zit, zodat je het lek kan verhelpen en de juiste beveiliging weer toe kan passen.
De beveiliging en SEO uitbesteden aan een expert
Het toepassen van de beveiliging kan ervoor zorgen dat jouw website bovenaan in Google verschijnt. Het is daarom van belang om de beveiliging direct toe te passen. Door de hulp van een professional in te schakelen, zorg je voor de beste resultaten en geniet je van een website die een goede gebruikservaring geeft.