hoe kan ik afbeeldingen op mijn website optimaliseren voor seo

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Hoe kan ik afbeeldingen op mijn website optimaliseren voor SEO?

Gebruik je afbeeldingen op jouw website? Dan moeten deze ook goed geoptimaliseerd zijn om een hogere ranking in de zoekmachines te krijgen. Je moet daarom goed weten wat hier allemaal bij komt kijken. In dit artikel staat alles voor jou op een rij.

 

De juiste afbeeldingen gebruiken

Jouw SEO verbeteren door middel van afbeeldingen gebeurt door als eerste de juiste afbeeldingen toe te voegen. Je mag bijvoorbeeld geen afbeeldingen gebruiken die voorzien zijn van copyright. Kies voor afbeeldingen die iedereen mag gebruiken en je voorkomt problemen.

 

De juiste bestandtypen

Er zijn verschillende bestandtypen om te gebruiken voor jouw website. De meest gebruikte vorm is JPEG. Dit is echter ook het bestandtype dat veel kwaliteit kan verliezen en waarbij je geen transparante ondergronden hebt. Om de hoogwaardige kwaliteit te houden is PNG een betere keuze. GIF moet je bij foto’s overslaan. Wel kan je hiermee verschillende animaties maken voor de website.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn vaak groot, wat veel ruimte op de server van de website in beslag neemt. Je wilt de afbeeldingen daarom verkleinen. Je moet ervoor zorgen dat je hier zo min mogelijk in kwaliteit verliest. Er zijn verschillende tools die jou kunnen helpen. Denk aan TinyPNG of Compress JPEG.

Informatieve bestandsnamen gebruiken

De bestandsnaam van afbeeldingen is ook belangrijk. Je moet zorgen voor informatieve bestandnamen, die Google goed oppakt. In plaats van IMG met een nummer te gebruiken, kan je kiezen voor een naam die al voldoende informatie geeft. Zo kom je hoger in Google en zijn jouw afbeeldingen beter geoptimaliseerd. Denk te allen tijde goed na over de bestandnamen en zorg dat jouw website door potentiële klanten en andere doelgroepen gevonden wordt.

 

De alt-tekst en thumbnails

Hoog bij Google verschijnen kan ook alleen als je naar de alt-tekst en thumbnails van de afbeeldingen kijkt. De alt-tekst is de alternatieve tekst die verschijnt als je over een afbeelding heen gaat met de cursor. De inhoud van de afbeelding kan je hiermee beschrijven. De thumbnail is een miniatuur van de afbeelding en kan zorgen voor zo min mogelijk ruimte op de server. Zo heeft de afbeelding geen invloed op de laadtijd van de website.

Sitemaps creëren voor afbeeldingen

Veel mensen vergeten het: het creëren van een sitemap voor afbeeldingen. Google stimuleert echter het gebruik van deze sitemaps, omdat het helpt om jouw website beter te vinden. Ook kan de zoekmachine de website goed beoordelen en hier een ranking aan hangen. Een sitemap maken kan op een groot aantal manieren en je kan ook de JavaScript code toevoegen.

Social media integreren

Social media integreren is ook belangrijk voor de SEO van de website en de afbeeldingen die je hierop hebt staan. De meest eenvoudige manier is door sharing buttons toe te voegen. Denk aan de ‘Pin it’ button van Pinterest. Hoe meer mensen jouw afbeelding delen of ‘pinnen’ hoe beter het is voor de SEO van jouw website.\

 

Niet afhankelijk zijn van hosting partijen

Het lijkt aantrekkelijk om de hosting van afbeeldingen via andere partijen te regelen. Hiermee voorkom je namelijk het gebruik van veel ruimte op de website en server. In sommige gevallen kan dit een blokkade opleveren of worden afbeeldingen verwijderd. Doe het daarom zelf en voorkom problemen.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online