Hoe kan ik gebroken links op mijn website opsporen en verhelpen?

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Gebroken links: zo kan je ze verhelpen

Heb je het idee dat er gebroken links op de website zijn? Dan moet je dit zo snel mogelijk verhelpen. De links kunnen namelijk grote gevolgen opleveren voor jouw bedrijf. Bezoekers komen niet bij de juiste pagina uit, waardoor je ook minder omzet draait. Gebroken links kunnen daarbij ook nadelige gevolgen hebben voor jouw SEO. Door goed te weten wat deze links precies zijn en hoe je ze kan verhelpen, zorg je voor de beste resultaten. Onderstaande informatie zorgt dat je zo snel mogelijk actie kan ondernemen voor jouw website.

 

Wat zijn gebroken links?

Gebroken links zijn de links die foutmeldingen aangeven op de website. Zodra jouw bezoekers een pagina aanklikken via de zoekmachines die niet werkt, zal de website dit aangeven. De foutmeldingen zorgen dat de bezoekers dus ook niet bij de gewenste informatie uitkomen. Iedere pagina op jouw website kan deze foutmelding krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de URL niet goed is toegepast en niet naar de juiste webpagina verwijst. Ook kan het zijn dat de pagina tijdelijk niet beschikbaar is door een probleem op de server.

 

Waarom zijn ze nadelig voor jouw website?

De gebroken links zijn nadelig voor de website. Dit kan een aantal redenen hebben. Denk als eerste aan het effect op de menselijke bezoekers. Als iemand op een link klikt, is dit voornamelijk om informatie te krijgen over een bepaald onderwerp of het aankopen van een product. De link leidt de bezoekers naar deze pagina’s. Als de bezoekers naar een gebroken link gaat, komen ze dus niet op de informatie die je hun beloofd hebt. Dit levert frustraties op en zorgt ervoor dat de bezoekers naar jouw concurrenten gaan. Jij draait hierbij een lagere omzet dan je wenst te hebben.

De gebroken links zijn echter ook nadelig voor robots. Er zijn verschillende crawler-bots, die bijvoorbeeld ook gebruikt worden door zoekmachines. De links verspillen het crawl-vermogen in Google. Als er een 404-melding komt en de Googlebot komt dit tegen, kan de zoekmachine deze pagina niet indexeren. Jij krijgt hiermee automatisch een lagere ranking in de zoekmachine en potentiële bezoekers zullen jouw website ook niet vinden binnen de zoekmachines. De robots moeten dus te allen tijde op jouw website komen om te zorgen voor de juiste positie binnen de zoekmachines.

 

Hoe spoor je gebroken links op en verhelp je ze?

Om ervoor te zorgen dat bezoekers te allen tijde op de gewenste pagina uitkomen, moet je jouw gebroken links direct opsporen. Je kan hiervoor een groot aantal tools gebruiken, welke jou direct inzicht geven in de werking van de website. Een van de opties die je hebt, is door gebruik te maken van een web-based SEO audit. Deze audit is een krachtig hulpprogramma die de controle uit kan voeren en automatisch fouten op kan laten sporen.

 

Ahrefs gebruiken

Een van de audits is Ahrefs, welke bestaat uit twee verschillende methoden om de fouten op te sporen. Een van de eerste methoden is door gebruik te maken van Ahrefs Audit Tool. Het is een site audit tool, waarbij je het adres van de site in kan voeren, zodat de scan begint. Afhankelijk van de grootte van de website, duurt het gemiddeld 20 minuten om alles te scannen. Je krijgt dan een volledige rapportage te zien en een lijst met alle 404-fouten op de website. Deze gebroken koppelingen kan je allemaal bekijken, waarna je het kan bijwerken. Jouw website verbeteren is hierdoor eenvoudiger en je hoeft zelf niet overal op te klikken.

Een andere mogelijkheid is de gebroken links opsporen met de Ahrefs Site Explorer. Hiervoor moet je de URL van de website ingeven. Je kan dan doorklikken naar het backlinks-rapport. Je klikt dan op ‘broken’ waarna je alle sterke gebroken backlinks kan vinden. Ook kan je op ‘best by links’ klikken, waarna je kan filteren op de melding ‘404 niet gevonden’. Ook hiermee kan je de aanpassingen direct toepassen. Als het vooral om uitgaande links gaat, kan je de site explorer ook gebruiken. Hiervoor klik je op ‘uitgaande links’ en ‘gebroken koppelingen’. Je ziet dan direct welke links niet werken.

 

Google Search Console

Een van de andere SEO tips om gebroken links op te sporen is door gebruik te maken van Google Search Console. Het is een tool van Google, waarmee je alles binnen de website kan controleren. Zo kan je jouw website vindbaar maken in Google, maar ook de gebroken links opsporen en oplossen. Je moet hiervoor eerst de site verifiëren via de tool. Vanaf dat moment kan je profiteren van de functies en zorgen dat jouw website weer goed werkt. Als je de 404-melding hebt gevonden, kan je de koppelingen aantikken. De pop-up wordt geopend en je kan de oplossingen toepassen.

 

Desktop Software

Een laatste optie waar je naar kan kijken is de Desktop Software. Je hoeft namelijk niet alleen een web-based audit toe te voegen. Een van de opties waar je naar kan kijken is Screaming Frog. Het is een van de meest bekende SEO-tools, die je gratis kan gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld of je bovenaan Google staat, maar kan de pagina ook gebruiken om de gebroken links op te sporen. Je moet hiervoor wel het programma downloaden en installeren. Houd er dus rekening mee dat deze ruimte op de computer in beslag neemt. Vanaf daar wijst het zich allemaal vanzelf.

 

Een Online Gebroken Link Controle Hulpmiddel

Als je de SEO voor MKB wilt regelen, heb je vaak geen al te grote website. In dit geval kan je gebruik maken van de gratis online tools die beschikbaar zijn. BrokenLinkCheck.com is hier een goed voorbeeld van. Je kan tot 3000 pagina’s gratis controleren, wat meer dan genoeg is voor jouw website. Hiervoor hoef je alleen maar naar de website te gaan, waarna je de URL invoert en op zoeken klikt. Ook kan je in deze tool aangeven of je alles afzonderlijk van elkaar wilt controleren en welke resultaten je wilt zien. Het controleren van de resultaten helpt jou dan om tot de beste oplossingen te komen.

 

De Gebroken Link Checker WordPress Plugin

Als jouw website draait op WordPress kan je ook kijken naar de plugins die hiervoor beschikbaar zijn. Toch kan dit ook belemmeringen opleveren. Het zorgt er namelijk voor dat de website soms minder goed presteert. Echter zijn er voldoende oplossingen als je toch besluit om een plugin te gebruiken. Bij deze plugin hoef je alleen maar een installatie op de website in te voeren, waarna je alle meldingen goed onder elkaar ziet staan. Je kan direct zien wat je moet herstellen en welke opties er zijn. Het is aan te raden om de plugin direct erna weer te verwijderen, zodat jouw website blijft draaien en het niet nadelig is voor de positie in de zoekmachines.

 

De voordelen voor SEO

Het opsporen van gebroken links zorgt ervoor dat de gebruikerservaring voor bezoekers verbetert. Deze gebruikerservaring heb je nodig om hoger in Google te komen. De zoekmachine zal jou namelijk straffen op een verminderde gebruikservaring. Het is daarom altijd aan te raden om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Door gebruik te maken van een van bovenstaande tools, kan je snel schakelen en jouw website beter maken. Tevens helpt het jou om voldoende inzichten te houden in de website en de prestaties die je hierop kan vinden.

Het verwijderen van gebroken links geeft jou ook de gelegenheid om relevante informatie te delen met bezoekers. De doelgroep is voortdurend op zoek naar informatie over bepaalde producten of diensten of via een kennisbank. Als jij deze informatie beschikbaar hebt op de website, maar deze niet bereikbaar is, kan dit dus weer voor een lagere positie in Google zorgen. Het is daarom goed om de website te allen tijde werkzaam te houden en te voorkomen dat de doelgroep naar een van de concurrenten trekt.

 

Verbeter jouw website direct

Wil je de gebroken links zo snel mogelijk verhelpen en dankzij een expert hoog in Google komen? Zorg er dan voor dat je de expert inschakelt, zodat je gelijk goed kan schakelen en de website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen. Als ondernemer hoef je dan zelf vrijwel nergens meer aan te denken en zorg je voor de gewenste resultaten.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online