Digitale marketingstrategie

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Wat is een Digitale Marketingstrategie?

Een digitale marketingstrategie is jouw routekaart naar succes in de online wereld. Het is een gedetailleerd plan dat beschrijft hoe je jouw marketingdoelen gaat bereiken met behulp van diverse online kanalen zoals social media, websites, e-mailmarketing, en mobiele apps. Wat digitale marketing onderscheidt van traditionele vormen, is de mogelijkheid om real-time resultaten te meten en, indien nodig, direct bij te sturen.

Kenmerkend voor digitale versus traditionele marketing is:

 • Een focus op data en meetbare resultaten
 • De flexibiliteit om snel aanpassingen te maken
 • Het gebruik van diverse kanalen en tactieken
 • De mogelijkheid tot persoonlijk en gericht communiceren

Een digitale marketingstrategie stelt je in staat om persoonlijk en doelgericht te communiceren met je doelgroep, dankzij de inzichten die je verkrijgt uit diverse online tools.

 

digitale marketingstrategie

 

Waarom Een Digitale Marketingstrategie Onmisbaar Is

In de huidige digitale tijdperk, waarin het merendeel van je klanten online te vinden is, is het hebben van een digitale marketingstrategie essentieel. Hier zijn enkele redenen waarom:

 • Bereikbaarheid en zichtbaarheid: Met de groei van online gebruikers zijn er kansen te over om nieuwe doelgroepen te bereiken.
 • Kostenbesparend en winstgevend: Digitale marketing is vaak voordeliger dan traditionele methoden, met een hogere ROI.
 • Inzichtelijk en flexibel: Je kunt je voortgang eenvoudig meten en snel aanpassingen doen waar nodig.
 • Beter klantcontact: Digitale kanalen bieden een directe verbinding met je klanten, waardoor je effectief op hun behoeften kunt inspelen.

Om je digitale marketingstrategie te versterken, zijn hier enkele essentiële stappen die je kunt nemen:

Elk van deze stappen draagt bij aan het versterken van je online aanwezigheid en het succesvol bereiken en betrekken van je doelgroep. Met de juiste strategie en tools kun je je bedrijf laten groeien in het digitale tijdperk.

 

Basisprincipes van Digitale Marketingstrategie: De Bouwstenen

Nu de fundamenten van een digitale marketingstrategie helder zijn, gaan we dieper in op de kernelementen die jouw strategie vormgeven. De digitale marketingstrategie wordt gedragen door vier pijlers:

 1. Zoekmachine optimalisatie (SEO): De kunst van het optimaliseren van je online content zodat zoekmachines zoals Google deze willen laten zien als topresultaat voor zoekopdrachten op specifieke sleutelwoorden. Het doel van SEO is om de online zichtbaarheid van je website in de organische zoekresultaten van zoekmachines te verhogen – en wie wil er nu niet op de eerste pagina van Google staan?
 2. Contentmarketing: Deze strategie draait om het delen van nuttige, relevante content met je doelgroep. Denk aan blogposts, e-books, webinars, podcasts en social media berichten. Het doel van contentmarketing is om je doelgroep te betrekken, vertrouwen op te bouwen en waarde te leveren.
 3. Social media marketing (SMM): Een effectieve manier om je merk te promoten, een loyale gemeenschap te bouwen en je doelgroep op een meer informele en persoonlijke manier te bereiken. Met SMM kun je je doelgroep bereiken waar ze hun tijd doorbrengen – op sociale media!
 4. E-mailmarketing: Eén van de meest directe vormen van digitale marketing. Of het nu gaat om maandelijkse nieuwsbrieven, gepersonaliseerde aanbiedingen of welkomstberichten, e-mailmarketing stelt je in staat om direct met je doelgroep in contact te komen.

Deze vier onderdelen vormen de basis van je digitale marketingstrategie. Onthoud dat het samenbrengen en consistent toepassen van alle pijlers de sleutel tot succes is.

 

Zo Bouw Je een Digitale Marketingstrategie

Het ontwikkelen van een digitale marketingstrategie kan in het begin ontmoedigend lijken. Maar geen zorgen, we hebben het voor je opgedeeld in stappen:

Stap 1: Leg een sterke digitale basis Je digitale aanwezigheid begint met een professioneel, responsief en gebruiksvriendelijke website. Zorg ervoor dat alles wat je doet of zegt consistent is over verschillende kanalen.

Stap 2: Zet je marketingdoelen Zijn je doelen gericht op het verbeteren van de naamsbekendheid? Of richt je je meer op het genereren van leads of het verhogen van de verkoop? Het hebben van duidelijke doelen zal helpen om de richting van je digitale marketingstrategie te bepalen.

Stap 3: Leer jouw doelgroep kennen Het ontwikkelen van klantpersona’s helpt je te begrijpen wie jouw klanten zijn, wat hun wensen en behoeften zijn en hoe je hen het best kunt bereiken en bedienen.

Stap 4: Evalueer en optimaliseer je digitale assets Hierbij kun je denken aan je website, blog content, social media profielen, klantendatabases, e-mail marketing en SEO-inspanningen. Alle kanalen die je al hebt opgezet, moeten geëvalueerd en indien nodig bijgewerkt worden.

Stap 5: Ontwikkel en implementeer je strategie Nu je alle noodzakelijke informatie hebt, is het tijd om je strategie op te stellen en te implementeren. Houd rekening met alle vier de bouwstenen en zorg ervoor dat ze samenwerken.

Stap 6: Meet en pas aan Het gaat niet enkel om het maken en uitvoeren van een strategie; het gaat ook om meten. Houd je resultaten bij, leer ervan en stuur bij waar nodig.

Het creëren van een effectieve digitale marketingstrategie is een proces. Neem de tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren. Met dit stappenplan kan je systematisch te werk gaan en een strategie ontwikkelen die zinvol is voor jou en waardevol voor je klanten.

 

Zet je marketing om in meer leads, meer omzet en meer naamsbekendheid voor jouw bedrijf te genereren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Vraag de gratis Groeiscan aan en ontdek het zelf.

Groeiscan aanvragen

 

Zo Meet Je het Succes van Je Digitale Marketingstrategie

Het is geen geheim dat meten cruciaal is om het succes van je digitale marketingstrategie te peilen. Het is niet voldoende om een strategie te ontwerpen en te implementeren, je dient ook te controleren of je inspanningen de gewenste resultaten opleveren. Maar hoe weet je of jouw digitale marketingstrategie effectief is? Laten we samen verkennen welke metrieken je daarvoor kunt inzetten.

Website statistieken: Gebruik tools zoals Google Analytics om belangrijke statistieken van je website te volgen. Hoeveel bezoekers komen er op je site? Waar komen ze vandaan en welke pagina’s bekijken ze? Hoelang blijven ze op je site en welke acties ondernemen ze?

Conversieratio: Dit meet het percentage bezoekers dat de gewenste actie onderneemt op je website, zoals het kopen van een product, het invullen van een formulier of het downloaden van content. Een hogere conversieratio betekent dat je website goed is afgestemd op je bezoekers.

Klantacquisitiekosten (CAC): Dit is de kosten die je maakt om een nieuwe klant te verwerven. Door deze kosten te beheersen, kun je de rentabiliteit van je marketinginitiatieven verbeteren.

Klantretentie: Het behouden van klanten is even belangrijk als, zo niet belangrijker dan, nieuwe werven. Meet hoeveel klanten terugkomen en hoe vaak. Dit kun je dan weer vergelijken met de klantacquisitiekosten en de waarde van die terugkerende klanten.

Social Media betrokkenheid: Volg likes, shares, comments en andere vormen van interactie op je social media kanalen. Veel interactie betekent vaak dat je content resoneert bij je doelgroep.

E-mail open- en klikfrequenties: Deze meetwaarden geven je inzicht in hoe goed jouw e-mails worden ontvangen door je ontvangers. Voor een betere response-rate zul je de inhoud van je e-mails moeten afstemmen op wat aanspreekt bij jouw klanten.

Het continu bewaken van deze prestatie-indicatoren zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van hoe je digitale marketingstrategie presteert en waar er ruimte voor verbetering is. Het zorgt ervoor dat je strategie zich blijft ontwikkelen en optimaliseren.

 

Toptemplate(s) voor Digitale Marketingstrategie

Nu je gewapend bent met de kennis om een effectieve digitale marketingstrategie te ontwikkelen en het succes ervan te meten, is het handig om te kijken naar enkele templates die je kunt gebruiken bij het opstellen van je strategie. Één van de meest gebruikte frameworks is het SOSTAC® model, ontwikkeld door PR Smith. SOSTAC staat voor Situation (Situatie), Objectives (Doelstellingen), Strategy (Strategie), Tactics (Tactieken), Action (Actie) en Control (Controle).

Situation (Situatie): Hier analyseer je waar je bedrijf op het moment staat. Wat zijn de huidige verkoopcijfers? Hoe doen de concurrenten het? Hoe is de marktontwikkeling?

Objectives (Doelstellingen): In dit onderdeel stel je de doelstellingen van je marketingstrategie vast. Deze moeten SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) zijn.

Strategy (Strategie): Hier beschrijf je de algemene aanpak om de doelstellingen te bereiken.

Tactics (Tactieken): Dit zijn de specifieke acties die je gaat uitvoeren om de strategie te realiseren.

Action (Actie): Dit is het implementatieplan. Wie gaat wat doen en wanneer?

Control (Controle): Dit laatste onderdeel richt zich op het monitoren en meten van resultaten, en indien nodig, het aanpassen van jouw strategie.

Het gebruik van een template als SOSTAC® kan enorm nuttig zijn bij het structureren van je digitale marketingstrategie en het waarborgen van een systematische aanpak. Met een helder plan en een gestructureerde aanpak ben je goed op weg om jouw digitale marketingstrategie tot een succes te maken.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Veelgestelde vragen

Moet een digital marketingstrategie altijd alle vier de kernelementen bevatten?

+

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van mijn digitale marketingstrategie?

+

Kan elk bedrijf een online marketingstrategie uitvoeren?

+

Kan ik zelf een digitale marketingstrategie opstellen, of heb ik een expert nodig?

+

Wat moet ik doen als mijn strategie niet werkt?

+

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online