Voor de meeste online marketeers is de tijd van last-click attribution gelukkig al lang geleden. Het blijft helaas toch lastig om de reikwijdte van MCF (Multi-Channel Funnels) daadwerkelijk goed te beoordelen in analyses en het daarna correct te vertalen in SEO optimalisatie. Je wilt immers te allen tijde voorkomen dat je onterecht bepaalde zoekopdrachten uitsluit in Google Ads, terwijl deze zoekopdrachten juist voor veel conversies zorgen.
Analyseren met Google Analytics
Hoe moeilijk is het om iedere laatste klik te beoordelen? Wat als elke directe conversie daarnaast een of misschien wel twee ondersteunende conversies vermeld? Kan je aan een dergelijke zoekopdracht meer waarde toekennen, of is er sprake van over-attributie (waarbij een bron onterecht meer waarde krijgt toebedeeld)? En wat kun je nu concreet met deze inzichten doen? In dit artikel focussen we ons op de voordelen van deze inzichten voor het optimaliseren van je Google Search reclame campagnes. Met de data van Google Analytics bekijken we hoe je bepaalde zoekopdrachten kan uitsluiten in Google Ads. Dankzij deze methode zorg je dat een enorme hoeveelheid aan zoekopdrachten niet wordt toegepast voor je website, welke je anders nooit 100 procent zeker kan uitsluiten.
Zoektermen uitsluiten vanwege de beperkte toegevoegde waarde
In dit artikel richten we ons specifieke op zoektermen die je voor je advertentie kunt uitsluiten, aangezien ze vrijwel geen toegevoegde waarde hebben. Het liefst kijken we naar alle zoektermen die op basis van een significant aantal klikken geen directe of indirecte conversies opleveren. Hierbij onderzoeken we specifiek zoektermen, omdat je anders voorkomt dat je een overlappend zoekwoord uitsluit waar zowel goede als slechte zoektermenvarianten achter verschuilen.
Inzicht in Google Analytics
Hoe komen we er nu echter achter welke zoektermen goed functioneren in de Google zoekresultaten? Met een kleine tweak is het mogelijk om inzicht te krijgen in de zoektermen in Google Analytics. Je Google Analytics account moet hiervoor wel correct zijn gekoppeld aan Google Ads. Ga vervolgens naar het MCF-tabblad in Google Analytics en selecteer bij de primaire dimensie “Google Ads campagne”, en als secundaire dimensie “Zoekopdracht”. Dit correspondeert met “Zoekterm” in de terminologie van Google Ads.
Met deze functie zie je alle zoekopdrachten die voor een directe of indirecte conversie hebben gezorgd. Hierdoor krijg je inzicht in de volledige reikwijdte in termen van invloed op zoekopdracht niveau. Let hierbij echter wel op dat een zoekopdracht met een ondersteunende conversie maar een zeer lage invloed heeft op alle conversies. Toch kunnen we met dit instrument alle zoekopdrachten destilleren die enigszins aan een uiteindelijke conversie hebben bijgedragen.
Wat kun je concreet met deze gegevens?
Kort gezegd: enorm veel! Dankzij deze analyse is het mogelijk om alle onnodige zoekopdrachten (oftewel onnodige klikken en daarmee kosten) van je website te filteren. Het makkelijkste zou het zijn als hierbij een output ontstaat van de top 5000 zoekopdrachten die de afgelopen twee jaar niet tot directe of indirecte conversies hebben geleid. Door twee exportbestanden met elkaar te vergelijken, verkrijg je deze gegevens.
Vergelijken de exportbestanden in Google Analytics
Om te zien welke zoekopdrachten van serieuze invloed zijn op het aantal conversies, vergelijken we de twee exportbestanden met elkaar. Zo maken we een export van de top 5000 zoekopdrachten aflopend op kosten. Dit export verkrijg je door achtereenvolgens te gaan naar “Acquisitie”, “Google Ads”, “Zoekopdrachten”. Selecteer daarna de top 5000 afgelopen op kosten. Met Export maak je dit bestand direct geschikt voor Excel. Bij het eerste export formatteer je het CSV bestand naar Excel.
Gegevens verwerken in Excel
Uiteindelijk beschik je over één Excel bestand met twee sheets: een sheet met alle zoekopdrachten met directe of indirecte conversies van de afgelopen twee jaar en een sheet met alle zoekopdrachten waar op is gezocht, afgelopend op basis van de kosten. De twee sheet kan je nu als het ware tegen elkaar wegstrepen om tot één sheet te komen met alle zoekopdrachten zonder directe of indirecte conversies. In feite houd je dan de top-zoekopdrachten over van de afgelopen twee jaar.
De formule die we hiervoor in Excel plaatsen, ziet er wellicht wat lastig uit, maar functioneert uitstekend:
=INDEX(Blad1!D:D;VERGELIJKEN(Sheet1!P2;Blad1!C:C;0);1)
Met conditional formatting kan je de Excel sheet voorzien van bepaalde kleuren, waardoor er een gemakkelijk leesbaar overzicht staat van de slechtst presterende zoekopdrachten. Om daarna te zien welke zoekopdrachten zeer slecht functioneren, kun je met behulp van een filter alleen de zoekopdrachten met 0 directe en indirecte conversies laten weergeven. Zorg wel dat je dit doet voor Google Ads accounts die beschikken over genoeg volume. Er moeten wel significante klik-volumes aanwezig zijn voor je daadwerkelijk bepaalde zoekopdrachten kan uitsluiten.
Zoekopdrachten uitsluiten in Google Adwords
De zoekopdrachten (zoekwoorden) die het slechts scoren, kun je in één groot geheel uitsluiten met de Shared Library in Google Ads. Zo zorg je dat de betreffende zoekwoorden of zoekopdrachten nooit jouw advertenties triggeren. Zo kan je eenvoudig de zoekresultaten op Google verbeteren!
Dit zijn slechts enkele adviezen om onnodige zoektermen te verwijderen voor de optimale zoekmachine resultaten. Er zijn echter eindeloze variaties voor de beste SEO optimalisatie. Wil je meer weten over hoe je jouw bedrijf beter in de zoekresultaten kan presenteren? Twijfel dan geen moment en schakel Intelligent Online in. Samen met jou zorgen we dat jouw bedrijf een succes wordt!