Google geeft ook derden de mogelijkheid Custom Voice Actions in apps toe te passen
Voice Actions kunnen niet alleen gebruikt worden voor het starten van apps, maar ook om de content ervan te bekijken.
Google breidt haar Voice Actions verder uit door ook derden toe te staan deze mogelijkheid in Android apps te gebruiken. Daarbij gaan de mogelijkheden verder dan alleen maar met je stem een app opstarten. Dit blijkt uit een bericht wat Google onlangs specifiek richtte aan Adroid ontwikkelaars.
In een aantal apps verschijnt nu de volgende melding wanneer je gebruik maakt van de zoek-optie:
We zijn met onze eerste reeks partners begonnen met het implementeren van aangepaste Google Voice Actions op Android. Deze functie maakt het mogelijk om commando’s te geven zoals “Oké Google, luister naar 3FM“ of “Oké Google, laat attracties in mijn buurt zien via TripAdvisor“. We testen momenteel de aangepaste Voice Actions met een selecte groep partners, maar zijn van plan om het in de toekomst breder beschikbaar te maken. We vernemen graag je ideeën over hoe je deze optie in je apps zou willen implementeren.
Ongeveer een jaar geleden waren er al de eerste geruchten dat Google met Voice Actions deze stap zou gaan nemen. En nu Microsoft haar Cortona in steeds meer apps integreert, lijkt het moment rijp dat ook Google tot actie over gaat..
Kritiek is er ook op de uitbreiding. De site Android Police reageerde snedig op het initiatief met de kreet “Ok Google, Everywhere“. Tegelijkertijd heeft Google het aantal ontwikkelaars en app-publishers wat deelneemt aan Google Now uitgebreid. Hierdoor zijn recentelijk nog eens 70 apps van de nieuwe functionaliteit voorzien.
In plaats van conventionele ’mobiel-vriendelijke’ zoekresultaten, lijkt het er sterk op dat Google Now en Voice Action in de toekomst zullen gaan domineren, daar waar het om zoeken via Google op mobiele apparaten gaat. Dergelijke gebruikerservaringen bieden aanmerkelijk meer gemak en passen beter bij de toepasbaarheid van smartphones.
Hoe je deze gebruikerservaringen om kunt zetten in klinkende munt is echter nog de vraag.
Dit blog is geschreven door een medewerker van Intelligent Online