Meest Gemaakte Fouten Google Analytics

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Meest gemaakte fouten Google Analytics 4

Stel je voor dat je na veel werk eindelijk jouw website lanceert en besluit om Google Analytics te gebruiken om het verkeer te meten. Enthousiast wacht je op de eerste resultaten, maar dan ontdek je dat er iets niet klopt. De cijfers lijken niet te kloppen en je vraagt je af waar het misgaat. Dit scenario is niet ongebruikelijk; veel gebruikers van Google Analytics lopen tegen problemen aan door simpele fouten die gemakkelijk te voorkomen zijn. In deze blog duiken we in enkele van de meest gemaakte fouten in Google Analytics en hoe deze de betrouwbaarheid van jouw data kunnen ondermijnen.

Google Analytics is een krachtige tool voor het monitoren van websiteverkeer en -gedrag. Echter, zonder correcte configuratie en begrip van hoe de tool werkt, kunnen zelfs de meest basale rapporten je misleiden. De eerste fout die vaak gemaakt wordt, is het onjuist instellen van de trackingcode. Misschien heb je de code niet op alle pagina’s geplaatst, of misschien is de code verouderd door updates in Google Analytics zelf. Het gevolg is dat je niet het volledige beeld van het verkeer op je site krijgt.

Een andere veelvoorkomende fout is het negeren van de noodzaak om filters te configureren. Standaard telt Google Analytics alle bezoeken, inclusief die van de websitebeheerders zelf. Dit kan de data vertekenen, vooral bij kleinere websites. Door eenvoudigweg filters in te stellen om intern verkeer uit te sluiten, krijg je een nauwkeuriger beeld van hoe echte bezoekers met jouw site interageren.

Niet alleen technische fouten zijn de boosdoeners; vaak is het een gebrek aan inzicht in wat de data betekent dat leidt tot misinterpretaties. Bijvoorbeeld, het verschil niet begrijpen tussen ‘hits’ en ‘sessies’, of hoe ‘bounce rate’ eigenlijk werkt, kan je leiden tot verkeerde conclusies over de betrokkenheid en effectiviteit van je site.

In de komende secties zullen we dieper ingaan op specifieke fouten die gemaakt worden tijdens de installatie, het beheer van accounts, geavanceerde configuraties, en het analyseren van de data. Door deze fouten te herkennen en te corrigeren, kun je de volledige potentie van Google Analytics benutten om jouw website te verbeteren en je online aanwezigheid te optimaliseren. Laten we beginnen met een kijkje te nemen bij enkele van de meest voorkomende installatiefouten en hoe je deze kunt oplossen.

 

meest gemaakte fouten google analytics

 

Installatiefouten en hun oplossingen

Na de basisbeginselen te hebben behandeld in de introductie, duiken we nu dieper in de technische valkuilen van Google Analytics, namelijk de installatiefouten. Deze fouten lijken misschien klein, maar ze kunnen grote gevolgen hebben voor de nauwkeurigheid van je gegevensanalyse.

Een veelvoorkomend probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien is het dubbel installeren van Google Analytics scripts. Dit gebeurt vooral wanneer er updates of wijzigingen aan de website worden gemaakt zonder volledige coördinatie. Stel je voor dat elke actie van een gebruiker twee keer wordt geteld; dit zal natuurlijk leiden tot een vertekend beeld van je verkeersgegevens. Het controleren op dubbele scripts is gelukkig vrij eenvoudig. Tools zoals Google Tag Assistant kunnen je helpen om snel te identificeren of er meerdere instances van trackingcodes op je pagina aanwezig zijn. Zodra je duplicaten hebt gevonden, is het zaak deze overbodige scripts zo snel mogelijk te verwijderen om de data-integriteit te herstellen.

Een ander kritiek punt is ervoor zorgen dat elke pagina van je website correct de Google Analytics trackingcode bevat. Het overkomt de besten; in de haast om nieuwe content te publiceren, wordt soms vergeten de trackingcode toe te voegen. Dit resulteert in ‘blinde vlekken’ waarbij data van bepaalde pagina’s niet wordt verzameld. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om een site-wide template te gebruiken waar de trackingcode is ingebouwd, of regelmatig audits uit te voeren met behulp van crawlers zoals Screaming Frog om te controleren of alle pagina’s correct worden gevolgd.

Daarnaast is de juiste plaatsing van de trackingcode een factor die niet onderschat mag worden. De code dient net voor de sluitende </head> tag geplaatst te worden om correcte data verzameling te garanderen. Een verkeerd geplaatste code kan leiden tot vertragingen in dataregistratie of zelfs het volledig missen van sessiegegevens.

Deze technische aspecten van Google Analytics installatie kunnen intimiderend lijken, maar met een gestructureerde aanpak en regelmatige controles kun je veel van deze valkuilen vermijden. Zorg ervoor dat je bij elke grote update van je website een checklist doorloopt om te bevestigen dat je analytics configuratie nog steeds correct is. Dit zal je helpen om consistente en betrouwbare data te behouden, die essentieel is voor het maken van geïnformeerde beslissingen over je online strategie. 

 

Zet je online marketing om in meer leads, meer omzet en meer naamsbekendheid voor jouw bedrijf te genereren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Vraag de gratis Groeiscan aan en ontdek het zelf.

Groeiscan aanvragen

 

Accountstructuur en toegangsmanagement

Een veelvoorkomende misstap is het geven van te veel toegang aan te veel mensen. Denk hierbij aan situaties waarbij freelancers, tijdelijke medewerkers of zelfs stagiaires volledige administratieve rechten krijgen. Hoewel het delen van gegevens super belangrijk is voor samenwerking, kan ongecontroleerde toegang leiden tot wijzigingen in configuraties of filters die niet altijd wenselijk zijn. De oplossing? Stel duidelijke richtlijnen op voor wie toegang heeft tot wat en herzie regelmatig de toegangsrechten. Gebruik rollen en rechten binnen Google Analytics om ervoor te zorgen dat iedereen alleen de data kan zien of bewerken die relevant is voor zijn of haar functie.

Een ander punt van aandacht is het werken met slechts één weergave binnen je Google Analytics account. Dit lijkt misschien eenvoudig en overzichtelijk, maar het beperkt je vermogen om gegevens effectief te filteren en te segmenteren. Het is aan te raden om minimaal drie weergaven te gebruiken: één ‘ruwe’ weergave zonder filters, één testweergave waar je nieuwe instellingen kunt uitproberen, en één hoofdweergave waar je de operationele data analyseert. Dit stelt je in staat om te experimenteren en wijzigingen door te voeren zonder de kerngegevens te beïnvloeden.

Deze strategieën voor accountstructuur en toegangsmanagement zijn niet alleen belangrijk voor grote organisaties; zelfs kleine bedrijven en solo-ondernemers kunnen profiteren van een goed georganiseerde Google Analytics omgeving. Door deze aspecten zorgvuldig te beheren, kun je de controle behouden over je data en zorgen dat deze accuraat en relevant blijft.

Zoals we hebben gezien, is het juiste beheer van je Google Analytics niet alleen een kwestie van technische precisie, maar ook van strategisch management. Door bewust om te gaan met wie toegang heeft en hoe data wordt weergegeven, kun je voorkomen dat je verdwaalt in onbruikbare of misleidende informatie. 

 

Geavanceerde configuraties en hun correcties

Met een goed georganiseerde accountstructuur achter de rug, verschuift onze aandacht nu naar de geavanceerde configuraties binnen Google Analytics, waar vaak fouten worden gemaakt die de effectiviteit van je data-analyse kunnen ondermijnen. Deze configuraties, als ze correct worden uitgevoerd, kunnen je een diepgaand inzicht geven in hoe gebruikers interactie hebben met je site.

Een veelvoorkomende fout die we tegenkomen, is het verkeerd instellen of volledig negeren van doelen en conversies. Doelen in Google Analytics helpen je om de succesmomenten op je website te identificeren, zoals een voltooide aankoop of een ingevuld contactformulier. Zonder deze doelen mist je rapportage structuur en richting, waardoor je mogelijk belangrijke inzichten misloopt die nodig zijn voor het optimaliseren van je website.

Stel je voor dat je een e-commerce site hebt zonder ingestelde doelen voor voltooide aankopen. Je zou grote hoeveelheden data verzamelen over bezoekers en paginaweergaves, maar je zou niet direct kunnen zien hoe deze interacties leiden tot verkopen. De oplossing is een stap-voor-stap benadering voor het instellen van doelen. Begin met het identificeren van de kernacties die je van je bezoekers verwacht. Vervolgens ga je naar de beheersectie in Google Analytics, selecteer je de juiste weergave en navigeer je naar ‘Doelen’ waar je nieuwe doelen kunt opstellen die aansluiten bij deze verwachtingen.

Een ander kritiek element dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de correcte implementatie van e-commerce tracking. Voor websites die directe verkopen genereren, biedt Google Analytics krachtige e-commerce trackingfuncties die niet alleen de verkopen zelf meten, maar ook het klantgedrag dat tot die verkopen leidt. Het niet activeren van e-commerce tracking is als het vliegen blind in termen van begrijpen welke producten presteren en waarom.

De procedure voor het instellen van e-commerce tracking is niet al te ingewikkeld maar vereist nauwkeurigheid. Eerst moet je de functie activeren binnen de instellingen van je property. Vervolgens dien je trackingcode toe te voegen aan je betalingsbevestigingspagina’s, zodat elke transactie kan worden gevolgd. Deze codes verzamelen informatie over de transactie en sturen deze door naar Google Analytics, waardoor je een helder beeld krijgt van de prestaties van je producten.

Tenslotte is het gebruik van filters een ander gebied waar veel Google Analytics-gebruikers struikelen. Filters stellen je in staat om bepaalde gegevens uit te sluiten of juist te includeren in je rapportages, waardoor je de kwaliteit van de gegevens die je analyseert kunt verbeteren. Bijvoorbeeld, je zou filters kunnen instellen om al het interne verkeer uit te sluiten, of om gegevens van specifieke campagnes te isoleren.

Het correct instellen van filters vereist dat je duidelijk begrijpt welke data je nodig hebt om je zakelijke doelen te ondersteunen. Begin met het definiëren van deze vereisten en stel vervolgens filters in die deze gegevens zuiveren, zodat je alleen de meest relevante informatie voor je analyses overhoudt.

 

Zet je online marketing om in meer leads, meer omzet en meer naamsbekendheid voor jouw bedrijf te genereren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Vraag de gratis Groeiscan aan en ontdek het zelf.

Groeiscan aanvragen

 

Tracking en data-integriteit

Een van de uitdagingen waar veel beheerders tegen aanlopen, is het correct meten van interne zoekopdrachten op hun website. Interne zoekopdrachten zijn zoekactiviteiten die bezoekers uitvoeren binnen jouw site, en deze data biedt waardevolle inzichten in wat bezoekers precies zoeken. Het niet meten van deze zoekopdrachten kan leiden tot een gemiste kans om te begrijpen welke informatie of producten jouw bezoekers niet direct kunnen vinden.

Het instellen van site search tracking in Google Analytics is gelukkig niet ingewikkeld. Het vereist toegang tot de beheerinstellingen van je account, waar je de instellingen voor je websiteproperty kunt aanpassen. Hier kun je aangeven welke queryparameter jouw website gebruikt voor zoekopdrachten, waarna Google Analytics automatisch deze zoekopdrachten gaat bijhouden. Dit geeft je direct inzicht in de zoektermen die gebruikt worden op jouw site, wat helpt bij het optimaliseren van content en navigatie.

Een andere veelvoorkomende misstap is het verkeerd instellen van UTM-tags of het geheel ontbreken daarvan. UTM-tags zijn kleine stukjes code die je toevoegt aan de URL’s van je marketingcampagnes. Ze helpen je om de effectiviteit van verschillende advertentiecampagnes te meten door nauwkeurig bij te houden waar bezoekers vandaan komen. Zonder deze tags is het moeilijk om te bepalen welke marketinginspanningen leiden tot verkeer en conversies, waardoor je mogelijk investeert in minder effectieve campagnes.

Om UTM-tags correct te gebruiken, moet je consistente en duidelijke labels vaststellen voor de bron, het medium en de campagne. Dit zorgt ervoor dat je in Google Analytics gemakkelijk kunt zien hoe verschillende bronnen en campagnes presteren. Het handmatig toevoegen van deze tags aan elke URL kan tijdrovend zijn, dus het gebruik van een URL-builder of automatiseringstools kan dit proces vereenvoudigen.

Daarnaast is de integratie van Google Search Console en Google Ads met Google Analytics iets dat vaak over het hoofd wordt gezien. Deze integratie stelt je in staat om een vollediger beeld te krijgen van hoe jouw zoekadvertenties en organisch zoekverkeer bijdragen aan jouw websiteverkeer en -prestaties. Het proces van integratie is relatief eenvoudig via de beheerinstellingen in Google Analytics en biedt onmiddellijke voordelen door de prestaties van zoektermen en advertenties te koppelen aan gebruikersgedrag op jouw site.

 
 

Analyse van data en optimalisatie van rapportage

Nu we de fundamenten van tracking en data-integriteit hebben besproken, is het tijd om de focus te verleggen naar de analyse van data en de optimalisatie van rapportage in Google Analytics. Deze fase is waar je de verzamelde data transformeert in bruikbare inzichten, die cruciaal zijn voor het verfijnen van je digitale strategie.

Een typische valkuil in dit proces is het ongewijzigd laten van de standaard kanaalgroeperingen. Hoewel Google Analytics nuttige standaardinstellingen biedt, kunnen deze soms te algemeen zijn voor jouw specifieke behoeften. Door je kanaalgroeperingen aan te passen, kun je de prestatiegegevens nauwkeuriger segmenteren en beter begrijpen hoe verschillende verkeersbronnen bijdragen aan je doelen. Bijvoorbeeld, je zou kunnen ontdekken dat bezoekers via sociale media veel betrokken zijn, maar niet veel converteren, wat zou kunnen wijzen op de noodzaak voor aangepaste content of specifieke call-to-actions voor die groep.

Het proces om kanaalgroeperingen aan te passen begint met het bepalen van welke kanalen het meest relevant zijn voor jouw bedrijf. Van daaruit kun je in Google Analytics nieuwe groeperingen creëren die deze kanalen reflecteren, waardoor je rapporten krijgt die meer afgestemd zijn op jouw operationele behoeften. Deze aangepaste groeperingen kunnen helpen om de ROI van specifieke marketinginspanningen beter te meten en te optimaliseren.

Een andere veelvoorkomende fout is het verkeerd interpreteren van bounce rates. Velen zien een hoge bounce rate als een negatief teken, maar het kan ook betekenen dat bezoekers vinden wat ze nodig hebben op die ene pagina die ze bezoeken. Daarom is het belangrijk om een realistische kijk te hebben op wat bounce rates werkelijk betekenen voor jouw site. Het analyseren van de context van bounce rates, zoals de soorten pagina’s die bezocht worden en de bronnen van het verkeer, kan meer inzicht geven in het gedrag van je bezoekers en hoe je jouw site kunt verbeteren om hun ervaring te optimaliseren.

Deze inzichten uit geavanceerde rapportage helpen niet alleen bij het identificeren van succesvolle aspecten van je site, maar ook bij het opsporen van gebieden waar verbetering mogelijk is. Door nauwkeurigere data-analyse te combineren met een doordachte interpretatie van deze gegevens, kun je strategische wijzigingen aanbrengen die leiden tot betere gebruikerservaringen en verhoogde conversies.

 

Samenvatting en checklist van Google Analytics fouten

Als we alle secties overwegen, is het duidelijk dat het succesvol managen van Google Analytics een zorgvuldige en doordachte benadering vereist. Om ervoor te zorgen dat je de meest voorkomende fouten vermijdt en het maximale uit deze krachtige tool haalt, volgt hier een beknopte checklist:

  1. Controleer op dubbele tracking scripts en zorg ervoor dat elke pagina correct de trackingcode bevat.
  2. Stel duidelijke toegangsrechten in en gebruik meerdere weergaven om je data schoon en georganiseerd te houden.
  3. Configureer doelen en e-commerce tracking om kritieke conversies en verkopen nauwkeurig te volgen.
  4. Pas filters en UTM-tags toe om de data die je verzamelt te verfijnen en te zorgen dat deze relevant is voor je analysebehoeften.
  5. Pas kanaalgroeperingen aan en interpreteer bounce rates binnen de juiste context om verkeerde conclusies te voorkomen.

 

Zet je online marketing om in meer leads, meer omzet en meer naamsbekendheid voor jouw bedrijf te genereren. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Vraag de gratis Groeiscan aan en ontdek het zelf.

Groeiscan aanvragen

Summary

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of mijn Google Analytics correct is geïnstalleerd?

+

Wat moet ik doen als mijn Google Analytics verkeer plotseling daalt?

+

Hoe kan ik de prestaties van mijn mobiele gebruikers apart meten?

+

Kan ik real-time data vertrouwen voor snelle beslissingen?

+

Hoe stel ik aangepaste waarschuwingen in in Google Analytics?

+

Hoe kan ik voorkomen dat bots mijn Google Analytics gegevens verstoren?

+

Wat is de beste manier om de impact van sociale media campagnes te meten?

+

Hoe kan ik conversiepaden in Google Analytics volgen?

+

Wat zijn 'Assisted Conversions' en hoe interpreteer ik ze?

+

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online