Wat is TLD?

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Wat betekent TLD?

TLD is een afkorting van de term ’topleveldomein’. Om te begrijpen wat een TLD is, moeten we eerst het begrip ‘domeinnaam’ onder de loep nemen. Een domeinnaam is het online adres van een website. Om een website te bezoeken, dien je de domeinnaam van deze website in de adresbalk te tikken. Een voorbeeld van een domeinnaam is www.voorbeeld.com. Een domeinnaam bestaat uit verschillende onderdelen, die elk van elkaar worden gescheiden met een punt. Een topleveldomein is het laatste onderdeel van de domeinnaam. Dit is dus het deel van de domeinnaam dat na de laatste punt komt. In het voorgenoemde voorbeeld is ‘.com’ het topleveldomein.

De verschillende soorten TLD’s

‘.com’ is het bekendste topleveldomein. Er bestaan echter nog veel meer topleveldomeinen. Wij zetten alle soorten topleveldomeinen voor je op een rijtje.

  • Country-code topleveldomeinen (ccTLD’s). Deze topleveldomeinen duiden een specifiek land aan. Dit kan worden gebruikt om aan te geven voor welk land jouw website (voornamelijk) is bedoeld. Deze landcodes bestaan altijd uit 2 letters, maar dit zijn niet altijd de eerste twee letters van de landsnaam. Zo worden Franse websites bijvoorbeeld aangeduid met ‘.fr’, maar Nederlandse websites met ‘.nl’. De meeste landen hebben hun eigen landcode ID.
  • Gesponsorde topleveldomeinen (sTLD’s). Deze topleveldomeinen verwijzen naar de sponsor van de website. Zo gebruikt de Amerikaanse regering bijvoorbeeld het topleveldomein ‘.gov’ voor haar websites.
  • Generieke topleveldomeinen (gTLD’s). Deze topleveldomeinen zijn niet verbonden aan een bepaald land of een bepaalde sponsor. Bekende voorbeelden van gTLD’s zijn ‘.com’, ‘.org’ en ‘info.’ Sommige gTLD’s vertellen je wat meer over de bedoeling van de website. Zo is het topleveldomein ‘.org’ bedoelt voor organisaties.

Het belang van je topleveldomein

Je topleveldomein heeft geen invloed op je SEO positie. Dat betekent echter niet dat je topleveldomein niet belangrijk is. Als je een onbekend topleveldomein kiest, kan dat er namelijk voor zorgen dat je doelgroep je website minder snel onthoudt. Ook kan het nuttig zijn om je domeinnaam met meerdere TLD’s te registreren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in meerdere landen actief bent. Wil je meer weten over TLD’s? Je kunt SEO bureau Intelligent Online altijd bereiken voor advies. Onze SEO experts helpen je graag bij het optimaliseren van je website. Ook kun je bij ons terecht voor een SEO check.

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online