Wat is een XML sitemap?

+ 150

Bedrijven helpen groeien.

Google

Partner

Maandelijks

Opzegbaar

Inzicht

In rendement

Wat is een sitemap?

Wat is een XML sitemap eigenlijk? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst uitleggen wat een sitemap is. Een sitemap is een pagina op een website waarop een overzicht wordt gegeven van alle pagina’s op die website. In een sitemap staan alle links naar deze pagina’s netjes onder elkaar. Hierdoor kunnen bezoekers én zoekmachines eenvoudig de pagina vinden die ze zoeken. Je kunt een sitemap dus vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. Er zijn twee verschillende soorten sitemaps: HTML sitemaps en XML sitemaps. Op deze pagina gaan we in op de XLM sitemap index.
 

Wat is een XLM bestand?

Een XLM sitemap is niet gericht op websitebezoekers, maar op zoekmachines. Zoekmachinespiders zoeken constant het hele internet af naar nieuwe webpagina’s om aan de zoekresultaten toe te voegen. Dit doen ze door links te volgen: een link op pagina A leidt naar een pagina B, en een link op pagina B leidt weer naar C, enzovoorts. Hierdoor kunnen de zoekmachinespiders pagina’s A, B en C aan de zoekresultaten toevoegen. De spiders hebben geen andere manier om het internet te verkennen. Het is dus maar hopen dat er voldoende links naar jouw webpagina’s leiden, zodat de spiders al je pagina’s weten te vinden! Met een XML sitemap weet je zeker dat de spiders je webpagina’s kunnen indexeren. Een XML sitemap biedt immers een lijst van links naar al jouw webpagina’s. Als een spider op deze sitemap terechtkomt, kan hij dus je hele website bereiken. Het feit dat al jouw webpagina’s worden geïndexeerd, betekent echter niet dat al jouw pagina’s even vindbaar zijn: pagina’s met een lage SEO score worden namelijk laag in de zoekresultaten getoond. Het is dus belangrijk om de SEO ranking van je webpagina’s te optimaliseren. Wil je meer weten over SEO optimalisatie? Bij Intelligent Online kun je voordelig een SEO expert inhuren. Neem gerust contact met ons op of kom een keer langs bij ons online marketing bureau in Utrecht!
 

Hoe maak je een XML sitemap index aan?

Er bestaan diverse plug-ins waarmee je eenvoudig een XML sitemap kunt aanmaken. Deze plug-ins zijn verkrijgbaar voor alle grote content management systemen. Voorbeelden van populaire plug-ins zijn Yoast SEO, Google XML Sitemaps en Jetpack (voor WordPress) en JSitemap (voor Joomla). Heb je een XML sitemap aangemaakt? Vergeet hem dan niet in te dienen bij Google. Surf hiervoor naar de Google Search Console en klik op ‘crawlen’. Ga vervolgens naar ‘sitemaps’ en klik op ‘sitemap toevoegen/testen’. Als je eenmaal een XML sitemap hebt aangemaakt en ingediend, worden nieuwe pagina’s automatisch aan de sitemap toegevoegd. Je hoeft de sitemap index dus niet keer op keer bij te werken!

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies

Bedrijven die dankzij ons groeien

Advocaten bureau SAP over intelligent online

Verhuurbedrijf Huurland over Intelligent Online