webhosting

Webhosting voor beginners

Als je voor het eerst een website maakt, komen er allerlei dingen op je af. Hoe moet deze website eruit komen te zien? Welke functionaliteiten heb ik wel en niet nodig? Kan ik dat wel zelf? Of zal ik toch een webdesign bureau in de arm nemen? Ook zul je op een gegeven moment geconfronteerd worden met website hosting. Als je je weleens hebt verdiept in het bouwen van websites, heb je hier misschien al eens over gehoord. Wat is hosting echter precies? En hoe vind je de beste hosting provider? Waar moet je op letten? Wat voor pakket heb je nodig? Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen uit te zoeken – in dit artikel vertellen we je alles over webhosting. Onze webdesign specialisten vertellen je wat webhosting is en hoe je de beste webhosting provider kiest. Ook doen we een boekje open over de webhosting kosten. Lees je mee?

Wat kost een website?

Op het moment dat je een website nodig hebt, wil je natuurlijk weten wat dit ongeveer zal gaan kosten. Om je een goede indruk te geven van de kosten van een website, hebben we de belangrijkste (eenmalige én terugkerende) kosten voor je op een rijtje gezet.

 • Allereerst moet je natuurlijk rekening houden met de kosten van het (laten) maken van de website. Allereerst kun je ervoor kiezen om je website zelf te maken. Dit is over het algemeen goedkoper dan het uitbesteden van je webdesign. Dit kost echter veel tijd, en zonder kennis van en ervaring met webdesign is het nog maar de vraag of je website er ook daadwerkelijk uit gaat zien zoals jij het in gedachten hebt. Schakel je toch liever een professional in? Ook dat is mogelijk. In dat geval wordt je website door een website design bureau ontworpen. Hoeveel dit kost, verschilt van website tot website. Dit is namelijk afhankelijk van de omvang van de website en de complexiteit van het design. Het hoeft echter zeker niet duur te zijn om een website te laten maken – bij webdesign bureau Intelligent Online kun je een betaalbare website laten ontwerpen. Klinkt goed? Neem dan gerust contact met ons op – we sturen je graag een prijsopgave.
 • Is je website online? Vanaf dat moment ga je maandelijks website hosting kosten betalen. Wat houdt dat in? Hosting is eigenlijk het huren van schijfruimte, oftewel het ‘stukje’ internet waar jouw website komt te staan. Je kunt dit vergelijken met het huren of kopen van een stuk grond, waar je vervolgens een huis op bouwt – de grond is de schijfruimte, en het huis is je website. De webhosting kosten kunnen tussen de €5 en €30 per maand liggen. De meeste website komen echter op een bedrag van ongeveer €10 à €15 uit.
 • Ook zul je maandelijks kosten voor domeinregistratie moeten betalen. Wat is dit precies? Elke website heeft een domeinnaam. Dit is het webadres dat je in de adresbalk typt om de website te kunnen bezoeken. Zo is de domeinnaam van Google bijvoorbeeld www.google.com. Als hosting vergelijkbaar is met een stuk grond, is de domeinnaam vergelijkbaar met het adres van die grond. Een website is alleen bereikbaar via haar domeinnaam als deze domeinnaam wordt geregistreerd. Dit kost ongeveer tussen de €4 en €20 per jaar.
 • Hier komen de eventuele kosten voor zoekmachine optimalisatie advies of conversie optimalisatie nog bij.

Hoe kies ik de beste webhosting provider?

 
Eén ding is zeker: zonder domein hosting kom je niet ver. Er zijn verschillende webhosting providers om uit te kiezen. Hoe weet je echter voor welke provider je moet gaan? Hieronder vind je een aantal factoren die van belang zijn bij het kiezen van een webhosting provider. Doe er je voordeel mee!

Je budget

Zoals met alles wat geld kost, is het allereerst van belang om uit te rekenen wat je budget is. Hoeveel kun je en wil je maximaal voor webhosting betalen? Zoals we al eerder aangaven, liggen de prijzen van de meeste webhosting providers tussen de €5 en €30. Houd er echter wel rekening mee dat webhosting tarieven van rond de €5 bij budget webhosting diensten horen. Deze budget diensten bieden relatief weinig functionaliteiten. Aan de andere zijde van het spectrum liggen de tarieven van €25 à €30. Dit zijn high end webhosting diensten die uitgebreide hostingpakketten aanbieden. De meeste ondernemers zullen echter niet zo’n uitgebreid abonnement nodig hebben. Om die reden kun je het beste op webhosting kosten van ongeveer €10 à €15 per maand rekenen.

De inhoud van het hostingpakket

Het kwam hierboven al even ter sprake – bij het kiezen van een webhosting provider is het ook van belang om te kijken naar de inhoud van het webhosting pakket. Wat voor functionaliteiten biedt de provider? Is er (voldoende) support en ondersteuning voor het geval er iets misgaat of als je vragen hebt? Hoe zijn de back-ups geregeld? En hoe zit het met de veiligheid? Ook is het van belang om te kijken naar het gebruiksgemak en de snelheid van de hostingdienst. Het is belangrijk om deze factoren in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een webhosting aanbieder.

De reviews

Of het nu gaat om een koelkast of een mobiele telefoon – het handige aan het internet is dat je snel en eenvoudig op kunt zoeken wat anderen hiervan vinden. Dit geldt ook voor webhosting – met een paar drukken op de knop vind je zo honderden reviews over de webhosting provider van jouw keuze. Een waardevol hulpmiddel bij het kiezen van de beste webhosting dienst! Het is hierbij wel belangrijk om gebruik te maken van reviews op onafhankelijke websites – en niet af te gaan op reviews op de website van de webhosting aanbieder zelf. Bij die reviews is de kans immers groot dat deze reviews door de aanbieder zelf geschreven zijn. Ook als de reviews wél echt zijn, geven zij niet noodzakelijkerwijs een realistisch beeld. De kans bestaat immers dat de aanbieder alleen positief reviews laat zien, en de negatieve weglaat. Maak daarom altijd gebruik van onafhankelijke websites, zoals www.trustpilot.com, www.hostingwijzer.nl of www.host-reviews.nl. Let hierbij vooral op de reviews met een middelmatige beoordeling. Dit soort reviews geven vaak een goed beeld van de voor- en nadelen. Ook lange reviews zijn waardevol – niet alleen geven deze reviews veel informatie, ook is de kans klein dat deze reviews nep zijn. Neppe reviews zijn meestal namelijk erg kort en bondig.
 

Wat voor webhosting pakket heb je in ieder geval nodig?

Eerder gaven we al aan dat de inhoud van het webhosting pakket van groot belang is bij het kiezen van een webhosting provider. Het is echter lastig om een provider te kiezen als je niet weet wat voor functionaliteiten je nodig hebt. Om die reden hebben we een lijst gemaakt van de functionaliteiten die het merendeel van de ondernemingen nodig zullen hebben.

 • Het ligt natuurlijk aan de omvang van de website die je wil maken, maar over het algemeen raden we een hostingpakket van ongeveer 500 tot 1500 MB aan schijfruimte aan.
 • Voor het grootste deel van de ondernemingen is een hostingpakket met ongeveer 2GB aan dataverkeer het meest geschikt.
 • Ben je op zoek naar een webhosting pakket voor WordPress? In dat geval heb je een webhosting pakket met een MySQL database nodig. Dit geldt overigens ook als je een ander content management systeem wilt gaan gebruiken. Voor een webhosting WordPress pakket heb je naast de MySQL database ook een one-minute-script nodig.
 • Ten slotte heb je een SSL-certificaat nodig.

De beste hosting providers van dit moment


Het kiezen van een webhosting provider is niet eenvoudig. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal populaire webhosting providers voor je verzameld.

 1. Cloud86

Zou je graag meerdere websites willen opzetten? In dat geval is Cloud86 een uitstekende keuze. Bij deze webhosting provider kun je namelijk met één pakket meerdere websites hosten. Dat is een stuk goedkoper dan wanneer je verschillende pakketten aan moet schaffen! Een ander voordeel van Cloud86 is dat deze webhosting provider geoptimaliseerde WordPress pakketten aanbiedt. Met deze pakketten kun je met slechts een paar klikken WordPress installeren. Ook ontvang je caching voor extra snelheid en een handige testomgeving. Loop je tegen een probleem aan of heb je een vraag over WordPress? Cloud86 biedt uitgebreide WordPress support. Dit betekent dat je de klantenservice altijd kunt bellen of mailen bij vragen of problemen. Een specialist helpt je dan stap voor stap verder. Perfect voor diegenen die voor het eerst met WordPress werken! Ga je liever voor een pakket zonder dit soort extraatjes? In dat geval kun je al voor een paar euro per maand een abonnement afsluiten. Houd er echter wel rekening mee dat je tijdens je eerste contractsperiode 50% korting krijgt. Dat is zowel een voordeel als een nadeel – het is natuurlijk fijn om korting te krijgen, maar het kan best even schrikken zijn als je hosting kosten na de verlening opeens dubbel zo duur worden. Een ander nadeel van deze provider is dat de klantenservice alleen tussen 9 en 5 beschikbaar is.

 1. Antagonist

Wil je zelf een website gaan bouwen? Als je een webhosting pakket bij Antagonist afsluit, kun je meteen gebruikmaken van de ingebouwde website builder. Hier kun je eenvoudig en snel een goede website mee maken. Ook is Antagonist bijzonder scherp geprijsd – je kunt al vanaf €5 per maand een abonnement afsluiten. Het enige nadeel van Antagonist is dat je deze webhost provider niet telefonisch kunt bereiken. De klantenservice is echter wel goed bereikbaar via e-mail en social media, dus of je dat erg vindt is een tweede.

 1. SiteGround

SiteGround is niet alleen populair in Nederland, maar over de hele wereld. De webhosting pakketten bevatten alles wat je maar wensen kan – een hoge snelheid, een goede beveiliging, een SSL-certificaat, WordPress support… Wat wil je nog meer? SiteGround is wel wat duurder dan de hierboven genoemde webhosting aanbieders: het goedkoopste pakket kost €13. In de eerste contractsperiode ontvang je echter wel een korting van 30 tot 50%. Hoe hoog deze korting precies is, is afhankelijk van de contractsperiode. Een voordeel van SiteGround is dat je 24 uur, 7 dagen per week support ontvangt. Perfect voor als je vaak in het weekend of in de avond aan je website aan het sleutelen bent. De klantenservice is niet alleen via e-mail en telefonisch bereikbaar, maar ook via een live chat. Helaas is de klantenservice alleen Engelstalig. Hierdoor is SiteGround misschien wat minder geschikt voor ondernemers die deze taal niet (goed) beheersen.

 1. Vimexx

Wat voor website je ook hebt of wil (laten) maken – Vimexx heeft er gegarandeerd een speciaal webhosting pakket voor. Zo kom je op de website van Vimexx bijvoorbeeld speciale pakketten voor WordPress, Joomla en Drupal websites tegen. Ook de webshops zijn goed vertegenwoordigd – zo biedtVimexx bijvoorbeeld speciale Magento en WooCommerce pakketten. Eén ding is zeker: er is ontzettend veel om uit te kiezen! Een ander voordeel van Vimexx is dat de infrastructuur van deze webhosting provider volledig op groene stroom draait.

 1. Versio

Ben je op zoek naar webhosting voor een WordPress website? Misschien is Versio webhosting dan wel wat voor jou. Dit is al jarenlang één van de grootste webhosting aanbieders van ons land, en dat is niet zonder reden – Versio biedt hosting paketten voor zeer scherpe prijzen. Zo kun je al vanaf €5 per maand een WordPress webhosting pakket afsluiten. Heb je die extra WordPress ondersteuning niet nodig? In dat geval kun je al vanaf €0,50 bij Versio terecht! Je kunt overigens niet alleen bij Versio terecht voor hosting, maar ook voor domeinregistratie. Dit is niet alleen scherp geprijsd, maar ook nog eens heel makkelijk in gebruik. Zo kun je je domeinnamen automatisch laten verlengen, zodat je dit niet langer handmatig hoeft te doen.
 
Intelligent Online

Een website laten ontwikkelen bij Intelligent Online

Heb je geen tijd om zelf een website te bouwen, of beschik je niet over de benodigde kennis? De specialisten van Intelligent Online ontwikkelen graag een website voor je. Samen nemen we je onderneming onder de loep en ontwikkelen we op basis van jouw input een webdesign dat daar goed bij past. Ook na de oplevering van je website kun je bij ons terecht – we helpen je graag met het produceren van hoogwaardige content en het optimaliseren van je SEO en conversieratio. Zou je het leuk vinden om een keer met ons te brainstormen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bellen via +31 30 3070 322 of mailen via info@intelligentonline.nl.