Goede tips voor zakelijk vloggen

Zakelijk vloggen: nog niet zo lang geleden leek het ondenkbaar. Maar ja: dat werd ooit ook gezegd over het hele fenomeen vloggen. Nieuwe ontwikkelingen worden vaak in eerste instantie met Argusogen bekeken. De eerste persoon die een camera oppakte om een vlog te maken, werd door de omgeving waarschijnlijk raar aangekeken.
Inmiddels is zakelijk vloggen helemaal niet zo gek meer. Meer en meer bedrijven zijn ermee bezig, maar het zijn toch vooral de zelfstandig ondernemers die de camera oppakken. Er valt voor heel wat bedrijven nog heel wat te ontdekken. Denk jij aan zakelijk vloggen? Dat is mooi, want je kunt nog een voorsprong opbouwen op de concurrentie. Zeker met deze tips voor zakelijk vloggen.
Zakelijk vloggen

Ken je kwaliteiten (en je tekortkomingen)

Bij tips voor zakelijk vloggen, verwacht je waarschijnlijk aanbevelingen over wat je moet doen. We beginnen echter met iets dat je vooral niet moet doen, en dat is je kwaliteiten onvoldoende kennen en je tekortkomingen negeren.
Ja, iedereen kan theoretisch gezien vloggen. Dat betekent echter niet dat je dit ook moet doen. Wil je vloggen en ben je bijvoorbeeld zelfstandige of de enige in de organisatie die dit kan gaan doen, dan zeggen we: let’s go. Lees dan wel even onze overige tips voor zakelijk vloggen. Zijn er echter meer gegadigden, dan duurt eerlijkheid het langst. Het succes van een vlog kan zomaar vallen of staan met de presentator.
Je hoeft echt geen volleerd presentator te zijn om zakelijk te vloggen. Het helpt alleen wel als je een beetje camera-ervaring hebt. Ook zonder kan het, maar vlogs werken natuurlijk het best wanneer ze gemaakt worden door een vlogger die prettig spreekt. Dus iemand met een duidelijke stem, een goede articulatie, een fijn tempo en natuurlijk de juiste uitstraling.

Kwaliteit telt

Recreatieve vlogs, of in elk geval: niet-zakelijke vlogs, kenmerken zich vaak door – en dit bedoelen wij niet per se negatief – amateurisme. Beeld- en geluidskwaliteit laten te wensen over. Er worden wat foutjes gemaakt, er wordt wat gehakkeld, links en rechts gaat er wat mis. Dat is allemaal niet erg. Dat is zelfs volgens velen de charme van vloggen.
Bij zakelijk vloggen ligt dit misschien net wat anders. Het hoeft – wederom – echt geen gelikte Hollywood-achtige productie te zijn, maar vergeet niet: je vertegenwoordigt je bedrijf (of jezelf als professional). We kunnen je tal van tips voor zakelijk vloggen geven, maar als je niet representatief bent, zal het lastig zijn om succes te behalen.

Het is geen salesgesprek

Sales gesprek
Natuurlijk hebben je zakelijke vlogs een commercieel karakter. Je vlogt immers om je bekendheid te vergroten, of om een nieuwe doelgroep aan te boren. Het doel van je vlogs is uiteindelijk meer sales en meer omzet. Daar is niets mis mee, maar je moet het er niet te dik bovenop leggen.
Wij komen nog veel tips voor zakelijk vloggen tegen waarin dit niet wordt aangestipt, en dat vinden wij vreemd. Je vlog is geen salesgesprek of salespitch. Houd het natuurlijk. Je mag best je vlog benutten om de voordelen of USP’s van je producten en/of diensten aan te stippen, maar duw het je kijkers niet door de strot, om het maar even plat te zeggen. Bevalt een vlog niet, dan zijn mensen razendsnel weg en zie je ze waarschijnlijk niet meer terug.

Houd het authentiek

De volgende in ons rijtje tips voor zakelijk vloggen, heeft veel te maken met het vorige punt. Houd het authentiek. Het klinkt eenvoudig, maar is voor sommigen moeilijker dan gedacht. Je hebt een bepaalde filosofie, als bedrijf sta je ergens voor. Je hebt een strategie voor je communicatie: wijk hier met je vlogs niet vanaf. Als jouw tone of voice in alle uitingen feitelijk en zakelijk is, heeft het weinig zin om joviale vlogs te maken. Je vlogs dienen aan te sluiten op andere vormen van je communicatie.

Blijf dicht bij jezelf

Iedere zakelijke vlogger mag gerust thuis voor de spiegel even oefenen. Graag zelfs, want oefening baart kunst en door oefening en ervaring zul je jouw vlogs steeds sneller en beter op kunnen nemen. Blijf echter dicht bij jezelf. Ga geen act opvoeren. Natuurlijk: presenteren is iets anders dan gewoon praten. Je articulatie, mimiek en timing vereisen aandacht, maar je bent wie je bent. Blijf ook zo. Ben jij een kalme prater, ga dan niet ineens allerlei trucjes uithalen om populair over te komen. En andersom: ben jij een rappe, beweeglijke prater, gebruik deze energie dan op een positieve manier in plaats van je anders voor te doen dan je bent.

Kies de juiste kanalen

Nog zo’n punt dat we vaak niet behandeld zien worden in tips voor zakelijk vloggen: de juiste kanalen. Weet waar jouw doelgroep zich bevindt. Je hebt de keuze uit talloze platforms: je eigen website, websites van partners, Youtube, social media zoals Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram en LinkedIn, maar ook meerdere platforms die echt gebouwd zijn voor vlogs. Wat voor jou de juiste kanalen zijn, hangt af van je doelgroep. Ben je een leverancier van mobiliteitsoplossingen voor senioren, dan heeft het waarschijnlijk niet zoveel zin om je vlogs te gaan livestreamen op Snapchat, dat vooral onder een jonge doelgroep populair is.
 
Lees ook:
 

 

gratis groeiscan?

N

Meer leads en omzet

N

Tegen lagere kosten

N

Ontdek groei kansen

N

100% vrijblijvend advies