Wat is een PWA?

De betekenis van de term ‘PWA’

Tegenwoordig kiezen steeds meer bedrijven voor een PWA, maar wat is een PWA eigenlijk? PWA staat voor Progressive Web App. Een PWA zit eigenlijk tussen een website en een native app in. Een native app is een Android of iOS app die je via de Google Play Store of de App Store op je smartphone of tablet kunt installeren. Een PWA is technisch gezien een website, maar functioneert als een native app en ziet er ook zo uit.
 

De voordelen van een PWA website

PWA apps hebben verschillende voordelen voor zowel de gebruiker als de beheerder. De SEO experts van Intelligent Online hebben de belangrijkste voordelen van de PWA app op een rijtje gezet.

  • In tegenstelling tot een native app hoeft een PWA niet in de Google Play Store of de App Store te worden gedownload: een PWA kan, net als een website, meteen worden gebruikt. Het app-achtige design van een PWA is echter een stuk eenvoudiger en intuïtiever in gebruik dan een website. Dit heeft een positief effect op de conversieratio.
  • Een PWA is niet alleen makkelijk in gebruik, maar ook makkelijk te bouwen. Het ontwikkelen van een PWA kost relatief weinig tijd en geld. Bovendien is het onderhoud van een PWA eenvoudiger (en dus goedkoper) dan dat van een website.
  • Een PWA platform kan niet alleen online, maar ook offline worden gebruikt. De zogenaamde PWA service workers zorgen ervoor dat de PWA app ook zonder actieve internetverbinding content kan tonen en pusnotificaties kan versturen. Hierdoor levert een PWA meer engagement op dan een website.

 

De nadelen van een PWA platform

 

  • Een nadeel van PWA apps ten opzichte van ‘gewone’ websites is dat PWA apps op dit moment nog niet door zoekmachines worden geïndexeerd. Dit betekent dat je ze alleen via een directe link kunt bereiken. Met een ‘gewone’ website ben je dus een stuk beter vindbaar, zeker als je je verdiept in SEO optimalisatie. Als SEO bedrijf helpen we je graag met het ontwikkelen van een passende SEO strategie.
  • iOS PWA service workers worden op dit moment nog niet ondersteund. Hierdoor kunnen de functionaliteiten van PWA apps via iOS nog niet volledig worden benut.

 
Progressive Web Apps