U heeft een prachtige website laten bouwen en wil deze zo hoog mogelijk laten scoren in de zoekresultaten van Google. Om uw website een hogere positie in Google te geven, wilt u starten met SEO. Heeft u totaal geen ervaring met zoekmachineoptimalisatie, dan kan dit nog lastig zijn. Hieronder beschrijven we waar u écht rekening mee moet houden bij het optimaliseren van uw website. Met de informatie in dit artikel past u uw website op de juiste manier aan, zodat u inderdaad een hogere positie in Google krijgt.
De indeling van uw website
Google vindt het belangrijk dat websites gebruiksvriendelijk zijn. Gebruiksvriendelijke websites moeten in ieder geval overzichtelijk zijn. Daarom heeft uw website een duidelijke en logische indeling nodig. U vindt uw website misschien erg duidelijk, logisch en overzichtelijk, maar vinden anderen dit ook? Laat uw website eens bekijken door een extern persoon (of meerdere externe personen) en u komt hier vanzelf achter.
De teksten op uw website
Daarnaast kijkt Google bij het indexeren ook naar de teksten op uw website. Deze moeten ten eerste goed leesbaar zijn en, net zoals de website in het algemeen, een duidelijke en logische indeling hebben. Schrijf niet te lange teksten, werk met alinea’s en geef iedere alinea een kop. Ook verstandig: witregels toevoegen aan uw teksten. Witregels maken uw teksten namelijk gemakkelijker om te lezen.
Verder is het verstandig enkele keywords in uw teksten te verwerken. Niet te veel en niet te opvallend, maar subtiel. Door een keywordonderzoek te doen, ziet u direct welke zoekwoorden voor relevant zijn voor uw bedrijf. Deze keywords laat u terugkomen in diverse teksten op uw website, zodat Google uw site op deze woorden kan indexeren.
Wilt u een keywordonderzoek uit laten voeren? Dan kan Intelligent Online u helpen. Ook voor uw bedrijf kunnen wij achterhalen welke keywords zeker op de website terug moeten komen.
Het menu op uw website
Een gebruiksvriendelijke website heeft een duidelijk en logisch menu nodig. Het menu van uw website moet compleet zijn, maar zeker niet te veel onderdelen bevatten. Heeft u veel pagina’s op uw website, dan is het belangrijk om voor uzelf te bepalen hoe u deze pagina’s terug laat komen in het menu. Ook het menu van uw website kunt u door een extern persoon laten testen. Vindt deze persoon het menu overzichtelijk? Is het menu niet te groot? Werkt het menu goed? U kunt deze dingen zelf testen, maar een extern persoon kan ook relevante feedback geven.
De snelheid van uw website
Iedere pagina van uw website heeft een bepaalde ‘pagespeed’. Dit is de snelheid waarmee de betreffende pagina ingeladen kan worden. Google controleert hoe hoog de pagespeed van uw website is. De zoekmachine doet een steekproef, selecteert een willekeurige pagina en controleert hoe lang het duurt om deze pagina in te laden. Is uw pagespeed hoog, dan wordt u beloond met een hogere positie in de zoekresultaten van Google. Is de pagespeed van de geteste pagina laag, dan heeft dit een negatief effect op uw positie in Google. Daarom heeft u ook een snelle website nodig, ofwel een site met een hoge pagespeed.
Er zijn diverse tools om de pagespeed van uw website te testen, waaronder PageSpeed Insights van Google zelf. Is de pagespeed van uw site laag, dan kunt u diverse maatregelen nemen om de snelheid te verhogen. Door de pagespeed nogmaals te testen, achterhaalt u direct of uw maatregelen wel of niet gewerkt hebben.
De meta’s van iedere pagina
Tot slot heeft iedere pagina op uw website een metatitle en een metadescription nodig. Een metatitle moet kort en krachtig zijn, de metadescription is langer en mag de betreffende pagina wat meer beschrijven. Schrijf een overtuigende metadescription, die de lezer stimuleert om de betreffende pagina te openen. Ook verstandig: een of meerdere zoekwoorden in uw metadescription terug laten komen. In de metatitle laat u één zoekwoord terugkomen, want deze titel is niet zo lang.